2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Egymásnak esett a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal elnöke

Az Országos Bírói Tanács két héttel ezelőtti ülésén a jegyzőkönyvek tanúsága szerint parázs vita alakult ki az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Senyei György és Varga Zs. András, a Kúria elnöke között. Mint kiderült, Varga Zs. András azzal vádolta Senyeit, hogy a Schadl-ügyben mélyebben érintett, és ha ez beigazolódik, akkor annak következményei kell hogy legyenek. Senyei erre úgy reagált, hogy azért ültetett a Kúria elnöke „nullkilométeres” bírákat a testületbe, mert „vágyálma a teljes igazságszolgáltatás leuralása”.

A jegyzőkönyv felidézi, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) korábbi ülésének első napirendi pontja az első fél éves működésükről szóló elnöki beszámoló volt, Varga Zs. András szólalt meg az erről szóló vitában elsőként. Varga Zs. András  szerint Senyei „dühödt önkényeskedését nem lehet tovább tűrni, mert abba belerokkanunk, utalva arra, hogy a Kúria több rég betöltetlen pozíciót beszüntetett, melyekért korábban kaptak finanszírozást. Ezután Varga Zs. András azzal folytatta: az OBH elnöke és Schadl György közötti beszélgetést is lehallgatták, amiben az ő nevét is megemlítették. „Így volt, nem kell lejátszani: »mi a f*sznak reagál«. Ez Önre vonatkozott!” – jegyezte meg az OBH elnöke.

Majd Senyei György azzal folytatta,

örökké fel fogjuk tenni a kérdést, hogy ha valakinek nincs bírói múltja, nincs bírói gyakorlata, »nullkilométeres« bíróként helyes-e, hogy a Kúrián kezdjen?”, hozzáéve, ez a bírói kar véleménye.

(PS/Index)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató