2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon23°13°

Novák Katalin: Volt okunk örülni, büszkének lenni

Ferenc pápa látogatása a magyarság szívébe örömet és hálát hozott – emelte ki újévi köszöntő beszédében a köztársasági elnök. Novák Katalin arról is beszélt, hogy bárhol járt a világban, mindenhol azt érezte: jó magyarnak lenni. Az államfő végezetül minden magyarnak - határon innen és túl - nagyon boldog új esztendőt kívánt.

Egymás szemébe nézve mondjuk: ez az év se volt. De itt vagyunk – kezdte újévi köszöntőjét a köztársasági elnök.

Úgy fogalmazott, a világ háborgó tenger körülöttünk. Forgószél tombol, viharos hullámok tombolnak mindenfelé. Háború Ukrajnában és már Izraelben is, tömeges tüntetések, gazdasági, politikai bizonytalanság. Itthon aggodalom, küzdelem a hétköznapokért.


 
Novák Katalin elmondta, drágább lett az élet, meg kell fontolni a kiadásokat, hozzá kell nyúlni a tartalékokhoz.

Sok családban szinte folyamatos a betegeskedés, minta az immunrendszerünk is legyengült volna, de békében élünk – tette hozzá.

Kiemelte, nem volt aszály, van kenyér és

volt okunk örülni, büszkének lenni.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy Ferenc pápa az idén háromnapos látogatást tett hazánkban és a katolikus egyházfő itt tartózkodása a magyarság szívébe örömöt és hálát hozott.

Felidézte, hogy Budapest adott otthont az atlétikai világbajnokságnak s csodájára jártak a magyar vendégszeretetnek, a stadionnak és a lelkes önkénteseknek.
 
Szintén a 2023-as esztendő világraszóló sikere volt, hogy két új Nobel-díjasunk is lett, Karikó Katalin és Krausz Ferenc személyében. Majd Novák Katalin nem ment el szó nélkül amellett sem, hogy a magyar labdarúgó-válogatott veretlenül, csoportelsőként kijutott a 2024-es Európa-bajnokságra.

A köztársasági elnök 2023-ban 30 hivatalos úton járt külföldön és – tette hozzá – „jó volt megtapasztani, hogy mindenhol tisztelettel fogadják a magyarok elnökét”.

Novák Katalin szerint, továbbra is

az újszülöttek, a gyermekek jelentik reményt és a derűt, ők adnak értelmet a pénzkeresetnek, az országépítésnek, a tanításnak, „nekik szeretnénk kiszámíthatóbb, békésebb, boldogabb jövőt”.

 
Az államfő azt javasolja, hogy most, amikor eljött az újévi fogadalmak ideje, vegyünk példát profi sportolókról.

Ne csak szurkoljunk, mozduljunk is! (…) Mozogjunk együtt! Legyen 2024 a mozgás éve is!

– tette hozzá.

Bort, búzát, békességet, sötétségben fényességet!

Új esztendő újat hozzon, régi jótól meg ne fosszon.

Ki barát volt, az maradjon,-

ki elindult, az haladjon.

Reményt hozó új évet minden magyarnak
 
– zárta beszédét Novák Katalin.

A teljes beszéd: 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató