2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Reuters: orosz hekkertámadás érte a legnagyobb ukrán mobilszolgáltatót

Szinte mindent, köztük több ezer virtuális szervert is megsemmisítettek a legnagyobb ukrán távközlési szolgáltató, a Kyivstar elleni kibertámadásban – írja a Reuters Ilja Vityukra, az SZBU kiberbiztonsági osztályának vezetőjére hivatkozva.

“A támadásban “gyakorlatilag minden” megsemmisült, beleértve több ezer virtuális szervert és számítógépet” – mondta Vityuk az interjúban.

A hackelés, amelyet a hírügynökség “drámai mértékűnek” minősített december 12-től kezdődően napokra leállította Ukrajna legnagyobb távközlési szolgáltatójának szolgáltatásait mintegy 24 millió felhasználó számára.

Korábban Olekszandr Komarov, a cég vezetője azt mondta, hogy a Kyivstar ukrán távközlési szolgáltató infrastruktúrájának mintegy 40 százalékát semmisítette meg a kibertámadás.

Elmondása szerint a Kyivstar pert indított a bíróságon a hálózat működésébe való beavatkozás miatt, amely “több milliárd hrivnya értékű” kárt okozott.

A “Kyivstar” működésének meghibásodása december 12-én következett be, az előfizetők kommunikációs problémákra és az internet-hozzáférés hiányára panaszkodtak. A vállalat szerint a műszaki hibát egy “erőteljes hackertámadás” okozta, amely részben tönkretette a szolgáltató informatikai infrastruktúráját.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató