2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Hiába a béremelés, szombaton mégis tüntetnek a diákok, tanárok

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint a tanárok egyik legfontosabb követelése teljesült, az új életpályatörvénnyel kapcsolatban csak általánosságban kérték a jogszabály visszavonását.

„Számomra egy kicsit érthetetlen, hogy miért pont most kell újabb demonstrációkat tartani” – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke a Magyar Nemzet arra a kérdésére, mi a véleménye a Belügyminisztérium épülete elé tervezett szombat délutáni újabb tanártüntetésről. Az NPK elnöke szerint az uniós pénzek megérkezésével, a pedagógusok valóban érdemi béremelésével van remény arra is, hogy a tanárok fizetése felzárkózik a diplomás átlagbérekhez.

Horváth Péter kijelentette, a tanárok egyik legfontosabb követelése teljesült, az új életpályatörvénnyel kapcsolatban csak általánosságban követelték a jogszabály visszavonását, konkrét problémára nem világítottak rá, s nem lát ebben egyetlen olyan pontot sem, ami a korábbi, közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben foglaltaknál lényegesen rosszabb helyzetbe hozná a tanárokat.

Hozzátette, jövő hét szerdán újabb egyeztetésre mennek a szakmai szervezetekkel együtt a minisztériumba.

Szerinte most az a legfontosabb az intézményekben, hogy kiegyensúlyozott, nyugodt munka folyhasson, ne befolyásolja semmi a nevelési és az oktatási feladatok ellátását. A 2023/24-es tanév ősze már sokkal nyugodtabb volt, ami mindenkinek a teljesítményére pozitívan hatott, a pedagógusokéra és a diákokéra egyaránt.

A fizetésemelés ellenére az Egységes Diákfront – Budapest a közösségi oldalára feltöltött videóban újabb demonstrációt hirdetett meg szombatra,

a fiatalok szerint a kormány hazudott, úgy fogalmaznak, a kormány megígérte a 32 százalékos béremelést, és most el akarják venni. 

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás – aki korábban az MSZP egyik aktív helyi pártvezetője volt – szerint bár szombatra a diákok kezdeményezték a tüntetést, arra buzdítja a tanárokat, hogy aki teheti, vegyen részt és segítse a diákoknak a tiltakozását.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató