2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Káosz az USA-ban: A texasi nemzeti gárda átvette az ellenőrzést az amerikai-mexikói határ egy részén

A texasi nemzeti gárda "lefoglalta" az amerikai-mexikói határ egy szakaszát, megtagadva a szövetségi határőrök hozzáférését - jelentette a CBS televízió.



Az összecsapás Eagle Pass határvárosban bontakozott ki, ahol általában azok a migránsok kötnek ki, akik illegálisan átkelnek a Rio Grande folyón, amely mentén a két ország közötti határ halad.

A CBS szerint a Greg Abbott republikánus kormányzó által bevetett texasi nemzeti gárdisták "elfoglalták" az irányítást az Eagle Pass-i Shelby Park felett, amelyet a szövetségi határőrök arra használtak, hogy migránsokat tartsanak ott, mielőtt továbbszállítják őket további feldolgozásra.

Csütörtökön egy névtelen forrás a televíziónak elmondta, a texasi hatóságok megtiltották a határőrhajóknak, hogy a térségben járőrözzenek.

"Megtagadják a határőrök belépését, hogy elvégezzék a feladatainkat" - panaszolta, megjegyezve, hogy nem tudja, "milyen jogkörrel rendelkeznek (a texasi tisztviselők - a szerk.) a szövetségi kormány felett".

A helyzet miatt az amerikai igazságügyi minisztérium pénteken a legfelsőbb bírósághoz fordult. A hivatal közölte, hogy a texasi hatóságok a nemzeti gárdát arra használták, hogy megakadályozzák a határőrök és a szövetségi nemzeti gárda bejutását a mexikói határ mintegy 2,5 mérföldes (négy kilométeres) szakaszára.



Az amerikai törvények értelmében a határőrizeti szerv jogilag felelős az országba érkező migránsok feldolgozásáért, és annak eldöntéséért, hogy a bírósági döntésig őrizetbe kell-e venni, át kell-e adni őket egy másik szervnek, ki kell-e toloncolni, vagy be kell-e engedni az országba.

Az állam nemzeti gárdáját felügyelő texasi védelmi minisztérium képviselője,

Michael Perry viszont azzal magyarázta a helyi hatóságok fellépését, hogy meg kell állítani a migránsok illegális határátlépését.

"A Shelby Park lefoglalása Texas állam tisztviselőinek szélsőséges és legpofátlanabb kísérlete arra, hogy megkérdőjelezzék a szövetségi kormány bevándorlással kapcsolatos hatáskörét" - jegyezte meg a CBS.

Mike Johnson, az amerikai képviselőház elnöke januárban azt mondta, hogy Joe Biden elnöksége alatt több mint hétmillió ember lépte át illegálisan az amerikai határt. A Fox News tévécsatorna az amerikai vám- és határvédelmi szolgálatnál dolgozó forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy 2023 decemberében a Mexikóból az Egyesült Államok területére belépő illegális migránsok száma meghaladta a 302 ezer főt, ami abszolút történelmi rekordot jelent.

A migrációról szóló vita volt a fő oka annak, hogy a Kongresszus eddig nem tudott megállapodni a Fehér Ház Ukrajnának és Izraelnek nyújtandó segélykérelméről. A republikánus ellenzék ragaszkodik ahhoz, hogy Biden megközelítései "nyitottá" teszik a határt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató