2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

A Fehér Ház azt akarja, hogy Ukrajna változtassa stratégiáját támadóról védekezőre

A Fehér Ház azt szeretné, ha Ukrajna offenzív helyett védekező stratégiát alkalmazna. Ezt az üzenetet Joe Biden ukrán elnökhöz, Volodimir Zelenszkijhez intézi Jake Sullivan amerikai elnöki tanácsadó a davosi fórumon.

Erről ír a Bloomberg rovatvezetője, Andreas Kluth.

"Zelenszkij érti, hogy miért van értelme, bár nyilvánosan nem szeretne erről beszélni" - véli a szerző. Az ukrajnai morál érdekében "Zelenszkij úgy érzi, hogy továbbra is tagadnia kell a katonai patthelyzetet".

A szerző azt írja, hogy az Ukrajna által Davosban szervezett találkozó, amelyet azért szerveztek, hogy minél több országot tömörítsenek Zelenszkij békeformulája köré, szintén "patthelyzet" volt. "De Oroszországot nem hívták meg, és Kína sem jelent meg, így mindenki tudja, hogy patthelyzet van" - véli Kluth.

Véleménye szerint

az ellentámadás kudarca és a nagy veszteségek után "az ukrán fegyveres erők offenzívája szóba sem jöhet".

Oroszország azonban a szerző szerint elsősorban arra fog összpontosítani, hogy az amerikai elnökválasztás előtt megtartsa az elfoglalt területeket, "abban a reményben, hogy Donald Trump visszatér a Fehér Házba".

Ugyanakkor rámutat Ukrajna és az Orosz Föderáció lehetőségeinek különbségére. 

"Putyin az orosz társadalmat háborús gazdasággá alakította. A Kreml 2024-ben a GDP 8 százalékát költi majd hadseregére, ami a Szovjetunió összeomlása óta először fogja meghaladni a szociális kiadásokat. Az orosz gyárak lövedékeket és rakétákat gyártanak, míg partnerei, Irán és Észak-Korea még többet küldenek. Ukrajna kevesebb erőforrással rendelkezik" - írja Kluth.

Ezért szerinte "Zelenszkijnek igaza van, amikor elutasítja a Nyugat ismételt tűzszüneti felhívásait".

"Oroszország az újrafegyverkezésre és utánpótlásra szánt szünetet arra fogja felhasználni, hogy később újra teljes körű támadást indítson az ukrán társadalom ellen. Ukrajna viszont nem biztos, hogy ugyanezen tűzszünet alatt több pénzt és fegyvert kap a Nyugattól. Így a mostani tűzszünet a jövőben megadással érhet fel" - írja Kluth.

"A legmegdöbbentőbb itt az, hogy a Nyugat mennyire elárulta már Kijevet" - teszi hozzá a szerző. Ezért szerinte Zelenszkijnek Sullivan feltételül kellene szabnia a védekezésbe vonulást - a fegyverletétel növelését.

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató