2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Bóka János: az európai konzervatív táborban Orbán Viktor nélkül nem lehetséges az együttműködés

Bóka János európai ügyekért felelős miniszter a Le Monde-nak adott interjút.

A magyar miniszterelnök a decemberi Európai Tanácsra azzal a céllal érkezett, hogy stratégiai vitát kezdeményezzen Ukrajnával kapcsolatban.

Az eddigi uniós stratégia az volt, hogy Ukrajna a fegyveres konfliktusban győzelmet arat, Oroszország vereséget szenved, és ez ott politikai változást eredményez. Ennek a stratégiának a sikere kérdéses.

Az Európai Tanácsban lehetetlen volt konszenzusra jutni a 27 tagállam között. A magyar miniszterelnök ezért az üres székek politikájának európai megoldását alkalmazta, ami lehetővé tette, hogy fenntartsa határozott politikai álláspontját, amit kizárólag Magyarország érdekei határoznak meg..

 Azt gondoljuk, hogy Ukrajna finanszírozását az EU költségvetésén kívül, a tagállamok és a nemzetközi szereplők által létrehozott alap révén kellene biztosítani. A Bizottság és egyes tagállamok is dolgoznak ezen az elképzelésen, amit üdvözlünk. Azt javasoljuk, hogy a finanszírozást éves alapon, minden évben a tagállamok egyhangú döntése alapján fogadják el, arra tekintettel, hogy az európai jogszabályok szerint a hétéves költségvetéssel és a bővítéssel kapcsolatban a döntések meghozatalához egyhangúság szükséges.

 Egy lehetséges újabb hetes cikk szerinti eljárással kapcsolatban elmondtam, hogy ha az eljárást most indítanák el velünk szemben, az egyértelmű bizonyítéka lenne annak, hogy az eljárás politikai nyomásgyakorlási eszköz, és semmi köze a jogállamiság elveihez.

 Elmondtam, hogy Magyarország professzionálisan, tisztességes közvetítőként és a lojális együttműködés elve alapján viszi majd az elnökséget. Az Európai Parlamentben politikai kifogásait ismerjük, de ettől függetlenül együttműködési platformra van szükség a Tanács soros elnöke és az EP között, mi erre nyitottak vagyunk. A prioritásaink, például az EU gazdasági versenyképességének erősítése, valamint a biztonság- és védelempolitika, nem vitatottak.

 Az európai parlamenti választások után bizonyosan változások lesznek, ennek mértéke még nem egyértelmű. Az kérdés, hogy a választások után hogyan szerveződnek az európai konzervatív erők.

Ami biztos, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a konzervatív tábor központi szereplője, és európai konzervatív együttműködés csak az ő és a Fidesz részvételével lehetséges.


Ezekről nyilatkoztam a Le Monde francia napilapnak adott interjúmban - írja Bóka János a Facebookon.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató