2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Jeszenszky Géza Szijjártó megfenyegetéséről: Nem kizárt az orosz provokáció sem

Káros hatással van a javításra szoruló és éppen visszaépülőben levő ukrán–magyar kapcsolatokra Szijjártó Péter külügyminiszter életveszélyes megfenyegetése – mondta a Blikknek Jeszenszky Géza.

Az Antall-kormány volt külügyminisztere nem tartja valóságtól elrugaszkodott feltételezésnek az orosz provokáció lehetőségét sem, mint ahogy arra a Kárpátalján már volt példa.

Jeszenszky úgy véli, nem szabad túlértékelni az a dolgot, de ha magyar kormány nagyobb barátságot tanúsított volna a megtámadott Ukrajna iránt, akkor nem került volna sor egy ilyen fenyegetésre. 

A volt diplomata szerint Ukrajnának is barátként, nyitottan kellene fogadni a magyar felet. 

Az ukrán vezetés mindenképp építeni akarja a jószomszédi kapcsolatot, hiszen módosította oktatási törvényét, visszaállította a magyar nyelvű oktatást a 10 év felettiek körében.

Majd arra emlékeztetett, hogy külügyminiszteri időszaka alatt a robbanásveszélyes balkáni helyzet közepette, amikor a magyar beavatkozásokat vizionáló szerb hegemón törekvések erőteljesek voltak, az akkori belgrádi sajtóban szinte naponta kapott személyét becsmérlő, életveszélyes fenyegetéseket.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató