2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

A német pénzügyminiszter közölte, hogy nem tudják egyedül finanszírozni Ukrajnát

Németország nem tudja egyedül fenntartani Ukrajna védelmi költségeit, ezért más EU-tagállamoknak is növelniük kell hozzájárulásaikat – hangsúlyozta Christian Lindner, az ország pénzügyminisztere.

Az Ukrajnának nyújtandó pénz kérdése az amerikai támogatások leállítása és Kijevnek a sikertelen ellentámadást követően egyre növekvő fegyverigénye miatt került napirendre.

“Nem lehet, hogy Németország többet tesz Ukrajna megsegítésére, hogy mások kevesebbet tegyenek” – mondta Lindner a Német Keleti Vállalkozások Szövetségének keddi rendezvényén.
A német gazdaság tavaly 0,3%-kal zsugorodott a német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) múlt héten közzétett adatai szerint, ami növeli a gazdasági zsugorodás kockázatát a tágabb euróövezetben.

Az országot január eleje óta folyamatos nagyszabású tüntetések sújtják, amikor a gazdák elkezdték blokkolni az utakat és autópályákat, miután Berlin bejelentette a mezőgazdasági támogatások csökkentését, nem sokkal azután, hogy bejelentették az Ukrajnának nyújtott támogatás megduplázásának tervét.

Múlt héten Olaf Scholz kancellár azt mondta, hogy Németország több mint 7 milliárd eurót fog idén katonai támogatásra fordítani Ukrajnának. A Kieli Világgazdasági Intézet szerint Berlin 2022 februárja és 2023 novembere között közel 23 milliárd dollárnyi támogatást nyújt Kijevnek, amivel Németország az Egyesült Államok után a második legnagyobb támogató.

Scholz egyúttal felszólította az ország “európai uniós szövetségeseit, hogy erősítsék meg erőfeszítéseiket”, a kijevi hadsereg finanszírozására, és sajnálkozott, hogy egyes tagállamok szűkmarkúan támogatták Ukrajnát. Mindazonáltal kijelentette, hogy bízik abban, hogy a február 1-jén tartandó rendkívüli csúcstalálkozón az unió 50 milliárd eurós csomagot fogad el Ukrajnának.

Washington a múlt héten megerősítette, hogy a republikánusok és demokraták közötti hetek óta tartó politikai civakodás miatt “leállt” a segítségnyújtás. A 60 milliárd dollár értékű, Kijevnek szánt fegyvereket és katonai felszereléseket tartalmazó csomagot a Republikánus Párt blokkolta, követelve, hogy Biden előbb foglalkozzon a tömeges illegális bevándorlással, mielőtt a segélycsomagot elfogadnák.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató