2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Uniós pénzből ír szélsőségesen kormányellenes cikkeket a Telex

A pályázat részletei nem elérhetőek. Sem a Telex, sem pedig az EU illetékes szerve nem válaszolt a Transzparens Újságírásért Alapítvány kérdéseire.

Sorra jelentek meg a Telex felületén egyoldalú, kormánykritikus politikai narratívák mentén megfogalmazott cikkek EU-s témákkal kapcsolatban. A közös bennük, hogy ezeket a cikkeket az EU finanszírozza, a pályázat részletei azonban nem elérhetőek. Sem a Telex, sem pedig az EU illetékes szerve nem válaszolt a Transzparens Újságírásért Alapítvány kérdéseire.

2023. szeptember 1-je óta ír cikkeket a Telex.hu EP 2024 címke alatt. Az ide tartozó cikkek alatt (és a címke címe alatt megjelent cikkek gyűjtőhelyén) a következő üzenet áll:

„A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.”

A Transzparens Újságírásért Alapítvány megvizsgálta, hogy milyen cikkek születtek az EP 2024 címke alatt.

Tanulságos az eredmény:

a cikkekben feltűnően sokszor jelenik meg a kormány és a kormánypártok, méghozzá negatív kontextusban.

2023. szeptember 1. és 2024. január. 16. között összesen 99 cikk született a címke alatt. A cikkek egy részében nincs említve a kormány, de amiben említve van, azon cikkek 93 százalékában inkább negatív kontextusban, 7 százalékban semlegesen. Arra is kíváncsiak voltak, hogy ezen cikkek milyen színben tüntetik fel az Európai Uniót (esetlegesen mennyire ütnek meg kritikus hangot a finanszírozóval szemben).

Azonban, újból bebizonyosodott, hogy nincs független újságírás: a Telex cikkei a finanszírozót igen kedvezően mutatja be. A semleges és pozitív cikkek egymáshoz viszonyított aránya: 9 százalék semleges és 91 százalék pozitív.

Az alapítvány az oldalán bemutat pár olyan cikket, amin jól látható, hogy a Telex cikkei hogyan helyezik olyan narratívába a cikkeiket, hogy az az Európai Uniót pozitív, a kormányt, vagy a kormánypártokat viszont negatív színben tüntesse fel.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató