2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

A lengyel gazdák még egy hónapig blokkolni fogják az ukrán határt

A lengyel gazdák ismét le akarják zárni a határt Ukrajnával. Erről az Agro Profil című lengyel kiadvány számolt be.

Február 9-én 10.00 órától az Ukrajnával való összes határátkelőt le kívánják zárni, valamint egyes vajdaságokban az utakat és autópályákat is blokkolni kívánják. A blokád időtartama állítólag négy hét lesz. A részleges sztrájk március 10-ig tart.

"A türelmünk elfogyott. Brüsszel álláspontja 2024. január utolsó napján elfogadhatatlan az egész mezőgazdasági közösségünk számára. Emellett a lengyel hatóságok passzivitása és az Európai Bizottsággal való együttműködésről szóló nyilatkozat, valamint az Európai Bizottság valamennyi, az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek és élelmiszerek behozatalára vonatkozó határozatának betartásáról szóló nyilatkozatok nem hagy számunkra más választást, mint az általános sztrájk meghirdetése"

- áll a szakszervezet közleményében.

Mint ismert, a gazdák számos európai országban tiltakoznak. Nyomásukra az EU már megkezdte az ukrán mezőgazdasági termékek piacára történő szállításainak "sürgősségi felfüggesztésének" előkészítését.

Legutóbb a spanyol, görög, holland és ír gazdák csatlakoztak az európai tiltakozásokhoz. Tegnap Brüsszelben zavargások törtek ki az EP épületénél.

Közben az ukrán mezőgazdasági termékek exportja 2023-ban közel egymilliárd dollárral csökkent.

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató