2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Belgiumban már látható a gazdák tiltakozásának hatása a szupermarketekben

A mezőgazdasági termelők által az elosztóközpontok előtt tartott blokádok befolyásolják egyes üzletek ellátását. Ezt most már maguk az áruházláncok is elismerik - írja a Vrt.be.

A Colruytnál és a Delhaize-nál a száraz élelmiszerek és italok elosztására szolgáló központok teljesen le vannak zárva. A Comeos ernyőszervezet azzal fenyegetőzik, hogy "bírósági úton feloldja" a blokádokat, ha a gazdák nem távoznak a következő néhány órában.

Átmenetileg nem elérhető. Kérjük, bocsásson meg nekünk!" Aki ma reggel a Colruytban, a Kessel-Lo-ban bio shiitake gombát akart vásárolni, az nem járt sikerrel.

Több szupermarketláncnak is ellátási gondjai vannak, mert a gazdák blokkolják az elosztóközpontjaikat. A gazdák azért támadják ezeket a központokat, mert úgy érzik, nem kapnak elég pénzt a terményeikért.

A Delhaize-nál a ninove-i elosztóközpontot kedd este óta lezárták. Ez egyelőre megnehezíti a száraz élelmiszerek és italok készletének feltöltését. Egyes üzleteket ez nem érint, másokat viszont igen, a még rendelkezésre álló készlet függvényében. A zelliki központban, ahol a friss termékeket osztják, ma reggel spontán feloldották a blokádot.

Előfordulhat, hogy a friss termékeket már leszállították, de a polcokat még fel kell tölteni.

- mondta Hanne Poppe, a Colruyt szóvivője.

A hallei elosztóközpontban, ahol a friss termékeket és a fagyasztott termékeket tárolják, a gazdák ma reggel még mindig nem engedték be a külföldi szállítókat. Azonban már délután a helyzet megváltozott, és időközben a külföldi beszállítók ismét behajthattak Halle-ba. A megrakott teherautók tegnap este óta indulhattak az üzletek felé. 

"Minden szabad" - mondta Koen De Sutter gazda. "Mindenki újra a szokásos módon haladhat." Colruyt szerint eltarthat egy ideig, amíg az összes friss termék feltöltődik a boltban. "Lehetséges, hogy a friss termékeket már beszállították az üzletbe, de még fel kell tölteni a polcokat" - mondja a szóvivőjük.

Az Aldinak négy elosztóközpontját blokkolják, Heusden-Zolderben, Turnhoutban, Gembloux-ban és Vaux-sur-Sűre-ban. Jellemzően ott nem lehet szállítani, és az áruk sem hagyhatják el a központokat. "Néhány üzletben előfordulhat, hogy egyes cikkek hiányoznak" - közölte ezzel kapcsolatban az Aldi. Az áruházlánc ennél pontosabban nem tudott nyilatkozni. A szupermarketek azt is közlik, hogy a helyzet óráról órára változhat. 

A belgiumi Albert Heijn üzleteket Hollandiából látják el. Péntek reggel a határon több autópályát is lezártak a gazdák. Emiatt az Albert Heijn üzletek polcain is "korlátozott hatások" vannak - közölte a holland lánc.

Eközben a szupermarketek és más áruházláncok ernyőszervezete, a Comeos kereskedelmi szövetség azzal fenyegetőzik, hogy bírósági úton akarja elérni a blokádok feloldását. "A szupermarketek bírósághoz fordultak, és kényszerintézkedés végzéssel fogunk élni" - mondta Dominique Michel, a Comeos vezetője. "Ha a következő néhány órában nem lesz javulás, a szupermarketek ezt hatékonyan ki fogják használni".

A szupermarketek bírósághoz fordultak - mondta Dominique Michel, a Comeos vezérigazgatója

"Nincs más választásunk, mert most már a falhoz állítottak bennünket" - mondta Hans Cardyn, a Comeos szóvivője is. A gazdák most még néhány órát kaptak, hogy feloldják a blokádot, különben a szupermarketek erőszakkal feloldják a blokádokat. A gazdák "ma délutánig" kaptak időt, konkrét óra, mint határidő nem hangzott el. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató