2024. május 08. - Mihály
EUR : 389.06
USD : 361.45
Időjárás ikon17°14°

Már az Európai Parlamentben tárgyalták az olasz antifa-terrorista ügyét - a Fidesz nem kapott szót

A magyar embereket viperával bántalmazó "tanarnő" fogvatartási ügyét tárgyalták a hétfői vita napon.

A magyar börtönviszonyokról és az olasz antifasiszta aktivista, I.S. ügyéről vitázott hétfőn az Európai Parlament. I. S. ügyéről, a tavaly februári, kitörés napján történt brutális utcai támadások vádlottjairól és tárgyalásukról mi is beszámoltunk.

A múltheti előkészítő ülésre az olasz vadállat mosolyogva érkezett, ügyvédje, a börtönbizniszes Magyar György nem jelent meg személyesen, de korábban arról beszélt, méltatlan körülmények között tartják fogva védencét. I.S. cellatársa januárban arról számolt be, "patkányok és poloskák vannak a zárkájukban", apja pedig azt mondta, úgy bánnak lányával, "mint egy állattal".

Mairead McGuiness az Európai Bizottság pénzügyi stabilitásért felelős biztosa a hétfői plenáris ülésen azt mondta, az uniós alapjogi charta előírja, hogy a fogva tartás körülményei nemzeti hatáskörbe tartoznak, de tiszteletben kell tartani minden esetben az emberi jogokat. Az unió 2022-ben tett egy ajánlást a fogva tartás körülményeiről, jogilag azonban nem kötelezi a nemzetállamokat annak betartására. A két tagállam által elfogadott keret lehetővé teszi, hogy a vádlott hazájában töltse az előzetes letartóztatást.

Brando Benifei az olasz La Spazie EP-képviselője szerint szörnyű körülmények között tartották a lányt, ezért Girogia Meloni kormányának sokkal erőteljesebb lépéseket kellett volna tennie az ügy érdekében. Hozzátette, Orbán Viktor újabb támadást indított az európai jogállamiság ellen, nem tartja be a közös uniós szabályokat, és pénzkiadó automatának tekinti az EU-t.

Pietro Fiocchi, Melonia Olasz Testvérek pártjának delegáltja úgy látta, ez az eset csak egy újabb eszköz az olasz baloldal kezében, amivel támadhatja Magyarországot. Hozzátette, az ügyről az olasz külügyminiszter egyeztetett Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel,

az EP-nek pedig nem dolga dönteni I. S. bűnösségéről.

Az ülésen minden frakciótól és a függetlenektől is csak egyetlen képviselő beszélhetett, a Fidesz az utóbbiakhoz tartozik, közülök pedig az olasz ellenzéki Öt Csillag Mozgalom szólalhatott fel. Hiába kérte Győri Enikő fideszes EP-képviselő, hogy kapjanak lehetőséget a magyarok, a vitában végül egyetlen magyar képviselő sem kapott szót.

Mint ismert, nyilvánosságra hozták a kormányinfón a budapesti antifa támadás egyik áldozatának fotóit. Rétvári Bence is megszólalt a brutális antifa-támadásokról.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató