2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Bild: kudarc az integráció, az ukrán menekültek nem akarnak dolgozni Németországban

A német kormány azon törekvése, hogy minél több ukrán menekültet vonjon be a munka világába, kudarcot vallott az országban menedéket keresőknek nyújtott jelentős anyagi támogatás fényében – jelentette hétfőn a Bild című bulvárlap.

A lap szerint a Németországban tartózkodó ukrajnai menekülteknek jelenleg mindössze 25,2 százaléka dolgozik, míg Dániában 78, Csehországban pedig 66 százalékuk. Az arány több más uniós államban is jelentősen magasabb, így Lengyelországban (65%), Svédországban (56%) és Hollandiában (50%).

A jelentés rámutatott, hogy az ukrán menekültek EU-szerte átmeneti védelmi státuszt kapnak anélkül, hogy bonyolult menekültügyi eljáráson kellene keresztülmenniük, integrálódnak az egészségügyi és szociális rendszerekbe, és azonnal munkába állhatnak. A menekülteknek nyújtott pénzügyi támogatási programok azonban eltérőek.

Németországban az egyedülálló felnőttek vagy egyedülálló szülők havi 563 eurót kapnak, míg a gyermekek életkortól függően 357 és 471 euró közötti összeget. Ezen felül fedezik a lakhatási és járulékos költségeket is. Csehország 200 euró gyorssegélyt nyújt, míg a szállón való élet költségei korlátozott ideig fedezve vannak. Lengyelországban az ukrán menekültek egyszeri 66 EUR összegű támogatásra és havi 110 EUR gyermek után járó támogatásra jogosultak.

A német kormány lépéseket tett annak érdekében, hogy felgyorsítsa a több tízezer ukrán menekült munkaerő-piaci integrációját, felszólította a vállalatokat, hogy lazítsanak a német nyelvtudás követelményein, és pluszképzéseket kínálnak. Tavaly Hubertus Heil munkaügyi miniszter bejelentette az úgynevezett “munkahelyi turbó” kezdeményezés elindítását, amelynek célja, hogy több millió menekültet – különösen ukránokat – munkához juttasson.

Eközben a Der Spiegel egy, a szövetségi kiadásokról szóló jelentéstervezetre hivatkozó friss publikációja szerint a Németországban tartózkodó ukrán menekültek többsége, akik beiratkoztak a kormány által finanszírozott integrációs tanfolyamokra, nem fejezték be azokat. A kiadvány “kijózanítónak” nevezte az eredményeket, figyelembe véve a program költségeit. A tanfolyamokat 2005-ben indították el először, és jelenleg mintegy 1 milliárd euró éves költségvetéssel rendelkeznek.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató