2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Újabb botrány a lengyeleknél: A Tuskék által meghurcolt képviselőket nem engedték be a Szejmbe

Mariusz Kamiński és Maciej Wąsik, PiS politikusok megpróbáltak bejutni a Szejm épületébe. Végül kudarcot vallottak - írja a Do Rzeczy.

Mariusz Kamiński és Maciej Wąsik képviselők megpróbáltak bejutni a Szejmbe. Az épület előtt dulakodás volt az őrökkel - írja a lap. Néhány perc múlva Kamiński és Wąsik elhagyta a parlament épületét .

Szymon Hołownia, a szejm marsallja azon a véleményen van, hogy a 2023. decemberi jogerős bírósági ítélet következtében mindkét PiS-politikus mandátuma lejárt.

Mint ismert, a két PiS politikusnak néhány hete börtönbe kellett vonulniuk a Tusk-kormány ámokfutása miatt, a lengyel elnök adott kegyelmet a két honatyának. Azóta szabadlábon vannak, a botrányok azonban még nem értek véget. Korábban beszámoltunk arról is, hogy a nemrég hatalomra jutott kormány erővel foglalta vissza a lengyel köztévét.

A Szejm előtti események kommentárhullámot váltottak ki a közösségi médiában. "

Az állapotok a szejmben egyenesen Fehéroroszországhoz hasonlíthatóak. A marsallőrség nem engedi be a képviselőket a szejmbe. Mitől fél Hołownia marsall?"

– tette fel a kérdést Joanna Borowiak, a PiS képviselője.

„Hołownia marsalljának nyitott és barátságos szejme” – ironizált Paweł Szrot.

"Szomorú kép a lengyel demokráciáról. Hołownia marsall parancsára a Lengyel Köztársaság szejmének két tagja nem léphet be a Szejmbe" - mondta Błażej Poboży, Andrzej Duda elnök tanácsadója.

 

Tusk csatlósai is megszólaltak az incidenssel kapcsolatban

 

"A PiS-tagok verekedésekkel és erőszakkal akarják folytatni a törvénytelenség rendszerét. Nincsenek érveik" - mondja Krzysztof Brejza, a KO-politikus.

"A marsallőrség rángatása és lökdösése. A börtönbüntetésre ítélt emberek erőszakos bejutási kísérlete a Szejmbe a PiS teljes erkölcsi összeomlása. A kronizmus fontosabb, mint az elvek és a jog. Semmi új. Meglepő azonban, hogy nem teszik meg vonjanak le következtetéseket kudarcaikból” – kommentálta Arkadiusz Myrcha igazságügyi miniszterhelyettes.

"Vajon miért döntött úgy a PiS, hogy eltussolja a kormánynak ezeket a hibáit és be nem váltott ígéreteit?" – csodálkozott a Konföderáció egyik vezetője, Sławomir Mentzen.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató