2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Egyetlen ponton múlott az álom, de végül lemaradtunk az olimpiáról – Magyarország-Spanyolország 72–73

Bár szinte végig vezettünk, olykor nagyszerűen is játszottunk, de végül egy ponttal kikapott női kosárlabda-válogatottunk Spanyolországtól a soproni olimpiai selejtező zárónapján (72-73). Ezzel sajnos csak a negyedik helyen zártunk a selejtező-csoportban és nem sikerült megszereznünk a hőn áhított a párizsi kvótát.

Boksay Zsuzsa, Németh Ágnes, Kiss Lenke, Körmendi Gyöngyi, Beloberk Éva, Borka Ágnes. Ha a fenti névsor nem mond semmit egy fiatalabb olvasónknak, nincs ok meglepődni. Mert bár a fentebb felsorolt klasszisok a magyar női kosárlabdázás utolsó olimpiai szereplői, azonban éppen 44 éve, 1980-ban pattogtattak az ötkarikás játékokon, Moszkvában. Azóta csak álom volt és maradt, hogy női kosarasaink újból ott legyenek az olimpiai kosárlabda-tornán.
 
Most azonban olyan közelségbe került az ötkarikás szereplés lehetősége, mint 1980 óta talán soha, hiszen mi rendezhettük azt a kvalifikációs tornát, amely hivatott volt dönteni a még szabad kvótákról, s amelyre az egyik pályázó Magyarország volt. Székely Norbert szövetségi kapitány tanítványai az első meccsen sima vereséget szenvedtek Kanadától (55-67), ám tegnap hatalmas győzelmet arattak az olimpiai ezüstérmes Japán ellen (81-75).

Ezek után a saját kezünkben volt a sorsunk, sőt, részben a kanadaiak kezében is, hiszen, ha a juharlevelesek ma délután legyőzték volna Japánt, akkor a mieink spanyolok elleni eredményétől függetlenül meglett volna a kvóta. Kanada azonban nem tette meg nekünk azt a szívességet, hogy legyűrje az ázsiai szigetországot, így nem maradt más hátra, mint legyőzni a kiváló erőkből álló Spanyolországot. Ez nem ígérkezett könnyű feladatnak, ám csapatunk már többször bizonyította, hogy bárki ellen képes lehet a bravúrra.
 
ELSŐ FÉLIDŐ

A vendégek kezdték jobban a találkozót, néhány percen keresztül csak futni tudtunk az eredmény után, a hispánok már öt ponttal is vezettek. Aztán az első negyed közepén Studer triplájával egy pontra feljöttünk (13-14), majd Dombai Réka két kosara után már vezettünk is. A negyed vége Kiss Virág, Dubei Debóra és Határ Bernadett perceit hozta, így ötpontos előnnyel indult a második játékrész (24-19). Továbbra is lendületben maradtunk, különösen Studer Ági volt elemében, akinek mindegy volt, hogy triplát vagy duplát dob, egyszerűen nem tudott hibázni. A védekezésünk frenetikus volt, minden lecsorgót megszereztünk a saját palánkunk alatt, így – mivel mindössze nyolc pontot tudtak szerezni a spanyolok a második negyedben – a félidőre tizenkilenc pontos előnyt építettünk fel (46-27).

MÁSODIK FÉLIDŐ

A pihenő után érezhetően beleerősítettek a kvótát már megszerző spanyolok. Kicsit koncentráltabban is védekeztek, de főként támadásban javultak fel. Távoli és középtávoli dobásaik is ültek, így nem sikerült növelni az előnyünket, sőt, néhány ponttal csökkent a két csapat közötti különbség. Három és fél perccel a harmadik negyed vége előtt időt is kért Székely Norbert, hogy egy kicsit rendezni tudjuk a sorokat. Határ Bernadett két kosara – amelynél a második tempó után még dobhatott egy büntetőt is – jóvoltából ismét visszaállt a megnyugtató különbség (64-46), s bár a spanyolok szereztek két kosarat, az utolsó negyedre így is idegeskedés nélkül fordulhattunk (64-50).

A befejező játékrész kihagyott lehetőségekkel, majd spanyol büntetőkkel indult. A következő kosárral kilenc pontra zárkóztak a hispánok (64-55), ami egyben azt is jelentette, hogy kilenc pontot dobtak zsinórban, amíg mi egyet sem. Nem véletlen, hogy Székely Norbert kikérte a következő idejét. Sajnos az időkérés sem használt, ismét a spanyolok szereztek újabb pontokat, és Lelik triplája a lehető legjobbkor jött, mert ezzel vezettünk újból néggyel (67-63). Studer rossz tripla után jó duplával jelentkezett, majd megszereztünk egy nagyon fontos védőpattanót. Cazorla kettő plusz egyet dobott, de még mindig hárommal vezettünk (69-66). Studer elöl és hátul is fantasztikus elánnal küzdött, több kétesélyes labdát is megszerzett, egy ilyen labdaszerzés után Lelik újabb triplájával hat ponttal mentünk (72-66) és már csak bő másfél perc volt hátra.



Időt kértek a spanyolok, akiknek már nem lehetett hibázni, hiszen két triplával vezettünk. A spanyolok két dobásból kettő kosarat szereztek, de szerencsére csak az egyik volt tripla, így egy ponttal még mindig vezettünk (72-71). Lelik tempója lejött a gyűrűről és Studer odaütése után kettő spanyol büntető következett. Bedobták, így vezettek újra egy ponttal (72-73), Székely Norbert ismét időt kért. Egyik oldalon sem született kosár, Határ Bernadett kezében maradt a párizsi repülőjegy, mert sajnos közelről nem talált a gyűrűbe. Az utolsó pillanatban egy fault után kettőt dobtak a spanyolok, s bár mindkettőt kihagyták, de mi sem tudunk már betalálni, így egy ponttal a vendégek győztek.

Lányaink minden elismerést megérdemelnek, hiszen mindhárom rivális ellen helytálltunk, sőt, Japánt le is győztük, ám ma sajnos nem tudtuk megőrizni komoly, húsz pont feletti előnyünket. Ezzel nem sikerült a bravúr, Párizsban sem lesz ott a magyar női válogatott az olimpiai kosártornán.

(PS)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató