2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Assange ügyvédje elmondta, hogy ügye a világ összes újságírójára vonatkozik

A WikiLeaks alapítója, Julian Assange elleni ügy a világ összes újságíróját érinti - mondta ügyvédje, Jennifer Robinson.

Korábban a brit kormány honlapján közzétette a tárgyalásra váró ügyek listáját, ebből kiderül, hogy a londoni legfelsőbb bíróságon kedden kezdődik az a kétnapos tárgyalás, amelyen eldől, hogy a WikiLeaks alapítójának, Julian Assange-nak lesz-e lehetősége arra, hogy brit bíróságokon továbbra is megtámadja az Egyesült Államoknak való kiadatásáról szóló határozatot.

"Ez a szólásszabadság védelméről szól. Julian Assange ügye nem magáról Julianról szól, hanem az összes újságíróról ebben az országban és a világon"

- mondta a londoni Legfelsőbb Bíróság előtt Assange támogatására tartott gyűlésen.

Az eseményt a "Free Assange" mozgalom YouTube-csatornáján közvetítették.

Assange 18 büntetőjogi váddal néz szembe, amelyek alapján összesen akár 175 év börtönbüntetéssel is számolhat.

Az egyik utolsó lehetőség az Egyesült Államokba való átszállításának megakadályozására az Emberi Jogok Európai Bíróságához benyújtott fellebbezés lehet.

Az ausztrál újságíró Assange 2006-ban vált híressé a WikiLeaks nevű, titkos dokumentumok közzétételére létrehozott honlapon végzett munkájával. Az oldal 2010-ben nyilvánosságra hozott egy titkos amerikai katonai videót, amely bemutatta, hogyan öltek meg legalább 18 civilt egy 2007-es bagdadi amerikai helikopteres támadás után. Az oldal 2010-ben 250 000 amerikai diplomáciai dokumentumot is elkezdett közzétenni.

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató