2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Lezárta Dánia az Északi Áramlat gázvezetéknél történt robbanások miatt indított vizsgálatát

Svédország után Dánia is lezárta a vizsgálatot az Északi Áramlat balti-tengeri gázvezetékeken 2022 szeptemberében történt rejtélyes robbanások ügyében – adta hírül az MTI.

A nyomozás eredménye alapján arra lehet következtetni, hogy szándékos szabotázs történt, de nincs meg a szükséges alap a bűnügyi vizsgálat folytatásához

– közölte hétfőn a dán rendőrség.

Dánia mellett Svédországban és Németországban is vizsgálatot indítottak a robbanások hátterének felderítésére. A svéd hatóságok február 7-én jelentették be, hogy illetékesség hiányában lezárták az ottani vizsgálatot. Mats Ljungqvist, a nyomozást vezető ügyész elmondta, hogy átfogó és alapos vizsgálatot folytattak le, és arra a következtetésre jutottak, hogy a svéd ügyészségnek nem hatásköre eljárni az ügyben.

A svédországi vizsgálat lezárása után Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta, hogy mostantól a németországi nyomozás eredménye lesz érdekes.

Az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezetéken 2022. szeptember 26-án történtek robbanások, Svédország és Dánia gazdasági övezetében.

Azt már korábban megállapították, hogy szándékos merénylet történt, de felelőst mindezidáig nem neveztek meg.

A legtöbb nyugati tisztviselő szerint a szabotázs mögött egy ukrán csapat állt, bár Ukrajna tagadta, hogy bármi köze lenne hozzá. Az ügyben az orosz főügyészség nemzetközi terrorcselekmény címén indított eljárást. Oroszország az „angolszász országokat” tette felelőssé a történtekért.

A két vezetékpár évi 110 milliárd köbméter földgáz szállítására volt alkalmas. Az Északi Áramlat 1 2012-től működött, az Északi Áramlat 2 építését 2021-ben fejezte be a Gazprom orosz energiavállalat, de az Ukrajna ellen indított háború miatt a használata soha nem kezdődött meg.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató