2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Barabás Ricsike szivárvány-csomagot nyújt be a magyar országgyűlésnek

Barabás Richárd, a mérhetetlen Párbeszéd társelnöke bejelentette, hogy pártja "Szivárvány-csomagot" nyújt be a magyar országgyűlésnek, amelynek többek között része az azonos nemű párok házasságkötése, a jogi nem- és névváltoztatás lehetősége, valamint az örökbefogadás kérdése is.

A posztjában azt írja, hogy ötszázezer LMBTQ ember él az országban, de ez a szám több millió azokkal együtt, aki szeretik, becsülik és tisztelik az LMBTQ családtagjaikat, barátaikat. Ezeknek az embereknek pedig nem az jut eszébe, hogy üldözni, eltiporni, megszégyeníteni kell azt, aki más.

Barabás Richárd szerint ráadásul nehéz idők jönnek, amikor

„az Orbán-kormány tagjai vádaskodni, csúsztatni és összemosni fognak, a közösségünket támadják, minket pedig céltáblának használnak, hogy riadalmukban így tereljék el saját bűneikről a figyelmet.”

A benyújtandó "Szivárvány-csomag" 7 pontja:

1) A Gyermekvédelmi törvény 2021-es módosításából vegyük ki azokat a passzusokat, amelyek alkalmasak a melegek megbélyegzésére.

2) Valósítsuk meg az azonos nemű párok házasságkötéséhez szükséges jogszabályi környezetet a teljes és megkülönböztetésmentes jogegyenlőség biztosításával.

3) Teremtsük meg a házasságon kívüli párkapcsolatban élők közös gyermekké fogadásának jogi lehetőségét.

4) Állítsuk vissza az Egyenlő Bánásmód Hatóság közjogi függetlenségét; valamint hozzunk létre LMBTQI-ügyekért felelős főosztályt az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalán belül.

5) Biztosítsuk a jogi nem- és névváltoztatás lehetőségét. Dolgozzunk ki önmeghatározáson alapuló, gyors, átlátható és hozzáférhető eljárásrendet a nem jogi elismerésére.

6) Lépjünk fel az LMBTQI-diákokat érő iskolai bántalmazás minden formája ellen, valamint tegyük a közoktatás részévé az LMBTQI-kérdéskörrel kapcsolatos társadalmi érzékenyítést és társadalmi párbeszédet.

7) Alkossunk nemzeti szintű országos LMBTQI-stratégiát, e folyamat részeként hozzunk létre rendszeres egyeztető fórumot az LMBTQI-szervezetekkel.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató