2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Ausztria szinte csak Oroszországtól vásárol gázt

Ausztria ellátásában az orosz gáz aránya elérte a 98 százalékot.

A háború előtt is nyolcvanszázaléknyit importáltak, és a zöldpárti energiaügyi miniszter azóta másról sem beszél, mint a függetlenedésről – hívta fel a figyelmet a fejleményre közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiaügyi üzletágvezetője emlékeztetett: az OMV vezetője már több ízben világossá tette, hogy az orosz szerződésüket nehézkes lenne felmondani. Ráadásul az olcsóbb is más forrásnál, így amíg Oroszország szállít, ők bizony vásárolni fognak.

Most pedig, hogy a beszerzési arány rekordot döntött, a miniszter újabb keménykedő nyilatkozatot tett, és belengette a szerződés felmondását.

Ezzel azonban megint kapufát lőtt, mert a módosításhoz kétharmados parlamenti többség kellene, ami nincs meg – ismertette a szakértő.

Osztrák képviselők, élükön a kancellárral már jelezték, hogy nem ellenségeik saját maguknak, és nem fogják támogatni a lépést. A végső ütést a gázvállalat vezetője vitte be, aki megkérte a minisztert, hogy legközelebb csak azok után kezdjen felelőtlen nyilatkozatokba, hogy a megfelelő jogi hátteret biztosította.

Jó lenne, ha az eset majd akkor is eszébe jutna a zöldpárti politikusnak, amikor a legközelebbi uniós tanácsülésen más országokat próbál ráerőltetni a gyors leválásra az orosz gázról – tette hozzá a Századvég üzletágvezetője.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató