2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Megújult a marosvásárhelyi Kultúrpalota

A Marosvásárhely főterén álló szecessziós palota megújult tükörtermében tartott kétnyelvű – román és magyar – átadási ünnepségen Péter Ferenc, az épületet fenntartó Maros megyei közgyűlés elnöke elmondta: az átadási ünnepség kiemelkedő esemény a megye lakossága számára.

Felidézte a munkálatok kezdetét, a buktatókat, és arra is kitért, hogy műemlékként nem lehetett esztelenül hozzányúlni egyetlen részéhez sem.

A Kultúrpalota úgy tökéletes, ahogy azt több mint száz évvel ezelőtt megálmodta és felépítette nekünk Bernády György polgármester. Nekünk annyi a dolgunk, hogy vigyázzunk rá, és megtartva évszázados patináját, a mai kor igényeinek megfelelően végezzük rajta a beavatkozásokat – mondta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa.

Köszönetet mondott a projekt megvalósulásában közreműködőknek, és rámutatott: átfogó felújítási folyamat zárult le, hiszen a palota belsejének korszerűsítése még elődje, Lokodi Edit Emőke megyei elnöksége idején kezdődött. A kiállítóterek felújítása még zajlik, a munkálatokat önerőből finanszírozza a megyei közgyűlés. Idén befejezik a munkát, így egészében használható lesz az épület – ígérte.

A palota leglátványosabb részének tartott tükörteremben felújították a belső burkolatokat, helyreállították a falak, oszlopok és mennyezet eredeti díszítését, felújították a vászonképeket, a lámpákat, a lambériát és a parkettát. Belső javításokat végeztek a megyei könyvtár lépcsőházában, míg a koncertteremben megjavították az orgonát.

Mi vagyunk az örökösei ennek a bámulatos épületnek, és mindannak, amit nyújt a közösségnek. Most is mi vagyunk itt, hogy megtöltsük lélekhez szóló, szívünkhöz kedves előadásokkal

– mondta Péter Ferenc, azt kívánva, hogy az épület száz év múlva is élettel legyen tele.

Simion Cretu, a Központi Fejlesztési Régió vezérigazgatója elmondta: az olyan műemlékeknek, mint a Kultúrpalota, felbecsülhetetlen az értékük, ezért fontos időben beavatkozni a felújításuk érdekében, mielőtt késő lenne.

Az avatóünnepséget kétnyelvű vezetett séta követte. Az épület csütörtök este a nagyközönség számára is megnyílt a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia hangversenyével.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató