2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon23°13°

Szabotázs lassíthatja az internetet Európában – átvágtak három kulcsfontosságú adatkábelt

Az Európába irányuló adatforgalom negyede ment át az átvágott kábeleken. A húti lázadók felelősek a jemeni kormány szerint.

Átvágtak három, a Vörös-tenger alatt futó, a globális internetet és távközlést biztosító fő adatkábelt – írja a Sky News.

Ezeken a kábeleken ment keresztül az Európa, Ázsia és Afrika közötti adatforgalom mintegy negyede, így a szabotázs még Magyarországon is éreztetheti a hatását. 

Jemen nemzetközileg elismert kormánya februárban figyelmeztetett arra, hogy az Irán által támogatott húti felkelők az adatkábelek elleni akcióra készülhetnek. A hútik tagadják, hogy közük lenne a szabotázshoz, állításuk szerint az ellenük irányuló brit és amerikai katonai műveletek okozták a problémát. Ezekre egyébként azután került sor, hogy a felkelők kereskedelmi hajókat kezdtek támadni.

Az érintett szolgáltatók megerősítették, hogy a Vörös-tenger déli részén, jemeni fennhatóság alá tartozó területen sérültek az adatkábelek. Azt közölték, azonnal intézkedtek a forgalom átirányításáról, de egyes szolgáltatásokban lehetnek fennakadások.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató