2024. május 14. - Bonifác
EUR : 387.34
USD : 359.18
Időjárás ikon22°11°

Csupán figyelmezetést kap a szélsőbalos diákvezér, akit múzeumlátogatás miatt büntettek 80 ezer forintra

Eltörölte a Pesti Központi Kerületi Bíróság Perlaki-Borsos Noel szélsőbaloldali diákaktivista 80 ezer forintos pénzbüntetését, amelyet a BRFK szabott ki rá bejelentés nélkül szervezett gyűlés szabálysértése miatt.

A fiatal felforgató büntetését figyelmeztetésre enyhítették.

A szabálysértési eljárást azért indították, mert Perlaki-Borsos, az Egységes Diákfront tagja 15-20 társával együtt 2023. november 16-án tiltakozni ment a Néprajzi Múzeum kiállítására, amelynek egy részét elkordonozták a 18 év alatti látogatók elől. Az „Indiánok. Lelkek. Túlélők.” című kiállításon egy homoszexuálisok hétköznapjairól szóló fotósorozatot is bemutattak, a múzeum egy héttel azután döntött ennek az elkordonozása mellett, hogy egy hasonló ügy miatt L. Simon Lászlót menesztették a Nemzeti Múzeum éléről.

A felforgatók bemennek a kiállítótérbe, majd a 18 év felettiek a kordonon belül, a kiskorúak pedig azon kívül állva feltartottak papírlapokat és egy nagyobb transzparenst.

Az akció miatt helyben sem a teremőrök, sem a többi látogató nem tett megjegyzést, a diákok ezután elhagyták a helyszínt. A BRFK később hivatalból indított szabálysértési eljárást Perlaki-Borsos Noel, mint a gyűlés szervezője ellen.

A diákot Nehéz-Posony Kata, a TASZ ügyvédje védte a tárgyaláson, és azt kérték a bíróságtól, hogy az eljárást szabálysértés hiányában szüntessék meg.

A PKKB a szabálysértést helybenhagyta, a BRFK által kiszabott büntetést az enyhítő körülmények túlsúlya - köztük, hogy a fiú még középiskolába jár, és nincs saját jövedelme - miatt módosította figyelmeztetésre.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató