2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

A pedagógusok béremelésére megy az Európai Uniótól kapott 2 milliárd euró jelentős része

Navracsics Tibor szerint már nem az a fontos, hogy mikor érkeznek az európai uniós források, hanem hogy mire használjuk fel. Nagy hangsúlyt fektetnek a közoktatás modernizációjára is.

A Magyarország számára legutóbb megítélt 2 milliárd eurónyi uniós összeg jó része a tanári bérek emelésére megy, de egy jelentős rész jut a közoktatás általános korszerűsítésére és modernizációjára is – hangsúlyozta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter az EU-források 2024 című Portfolio-konferencián szerdán Budapesten, hangsúlyozva: ma már nem az a kérdés, hogy mikor érkeznek az európai uniós források, hanem az, hogy mennyi érkezik és „mire használjuk”.

Emlékeztetett:

a legutóbb megítélt plusz 2 milliárd euró az eddig megítélt és utalásban lévő 10,2 milliárd euróhoz társul, „tehát most már 12,2 milliárd eurónyi fejlesztési forrással számolhatunk”.

A miniszter leszögezte, „ha változó mértékben is, de egyértelműen nyertesei vagyunk az európai uniós tagságnak (...), a számok önmagukért beszélnek”.

Még most sincs 100 százalékig elszámolva a 2014-2020-as időszak, de a legfrissebb adatok alapján "az élen vagyunk" az európai uniós tagállamok között az európai uniós források felhasználásában – mondta. Megjegyezte, a számokból is látszik: Magyarországnak érdemes pénzt adni, mert azt jól, hatékonyan és eredményesen használja fel. 

Nemcsak a területi felzárkóztatás szempontjából, hanem az ágazati fejlesztési politikák, sőt a társadalompolitikai célok szempontjából is a legeredményesebb európai uniós tagállam vagyunk

– fejtette ki.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató