2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Prága lemondta a cseh-szlovák kormányülést - Ukrajna miatt

A következő hetekben, illetve hónapokban nem valósulnak meg a korábban betervezett cseh-szlovák kormányközi konzultációk, mert a jelenlegi helyzetben a cseh fél ezt "nem tartja alkalmasnak" - közölte Petr Fiala cseh miniszterelnök szerdán Prágában a kormány ülése után megtartott sajtótájékoztatón.

Csehország és Szlovákia kapcsolatában számos olyan téma van, amelyben érdemes együttműködni. Másfelől azonban nem szabad elrejteni, hogy a kulcsfontosságú külpolitikai kérdésekben a két fél álláspontja lényegesen eltér egymástól - mutatott rá a cseh kormányfő.

"Meggyőződésünk, hogy ebben a pillanatban nincs szükség a két kormány együttes ülésére. Döntésünkről, hogy halasszuk el a találkozót, már tájékoztattuk a szlovák felet" - mondta Petr Fiala újságíróknak. Leszögezte: a cseh kormány problémásnak tartja például Juraj Blanár szlovák külügyminiszter minapi találkozóját Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Blanár és Lavrov a múlt héten Törökországban találkozott egy regionális fórumon.

 

A cseh kormánygarnitúra a mély szlovák-cseh kapcsolatok veszélybe sodrásáról döntött"

Robert Fico szlovák kormányfő közleményben úgy reagált: "a szlovák kormány soha nem fogja veszélynek kitenni a mély szlovák-cseh kapcsolatokat. Tudomásul vesszük, hogy a cseh kormánygarnitúra a veszélybe sodrásukról döntött, és csak azért, mert érdeke az Ukrajnában zajló háború támogatása, míg a szlovák kormány nyíltan a békéről beszél".

Fico, akinek szavait a cseh közszolgálati televízió idézte, hangsúlyozta: a cseh kormány bármikor üdvözölve van Szlovákiában. Leszögezte: Pozsony nem kívánja megterhelni a szlovák-cseh politikai kapcsolatokat olyan, a nemzetközi helyzetet érintő eltérő nézetekkel, amelyeknek semmi közük sincs a szlovák-cseh együttéléshez.

Csehország és Szlovákia álláspontja elsősorban Ukrajnával kapcsolatban tér el egymástól. Míg Csehország anyagilag és katonailag is támogatja az Oroszország indította háborúban védekező Ukrajnát, Szlovákia a katonai támogatást elutasítja. A CTK cseh hírügynökség Fialát idézte, aki szerint eltérő véleményen vannak a felek az oroszok háborús okait illetően is.

 

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató