2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Az oroszok szerint a svéd NATO-csatlakozás miatt megborulhat az erőegyensúly

Svédország csütörtökön lett a NATO legújabb tagja. A skandináv ország csatlakozásával az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének 32 állama van.

A svéd csatlakozás kapcsán Jens Stoltenberg NATO-főtitkára a szövetség honlapján így fogalmazott:

„Ez egy történelmi nap. Svédország mostantól elfoglalja méltó helyét a NATO asztalánál, és egyenrangú beleszólása lesz a NATO politikáinak és döntéseinek alakításába. Svédország csatlakozása erősebbé teszi a NATO-t, Svédországot és az egész szövetséget. A mai csatlakozás azt mutatja, hogy a NATO ajtaja nyitva marad, és minden nemzetnek joga van saját útját választani.”

„Svédország csatlakozása erősebbé teszi a NATO-t, Svédországot és az egész szövetséget. Alig várom, hogy hétfőn felvonhassuk zászlójukat a NATO főhadiszállásán” – hangsúlyozta a főtitkár.

Joe Biden elnök is gratulált Svédország felvételéhez, és azt mondta, ez annak a jele, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai beavatkozása inkább egyesítette, nem pedig megosztotta a szövetséget.

„Amikor Putyin megindította agressziós háborúját Ukrajna népe ellen, úgy gondolta, hogy meggyengítheti Európát és megoszthatja a NATO-t… Ehelyett 2022 májusában Svédország és Finnország meghozta azt a történelmi döntést, hogy kérvényezi a teljes jogú NATO-tagságot. A mai svéd csatlakozással a NATO egységesebb, határozottabb és dinamikusabb, mint valaha”

– fogalmazott közleményében Biden, írja az AP.

A The Guardian szerint Svédország közel két év várakozás után tudott végre csatlakozni a NATO-hoz. Magyarországon az ellenállás feloldása tette lehetővé, hogy a történelmileg semleges ország NATO-taggá váljon, megerősítve ezzel a szövetség ellenőrzését az északi régió felett.

Rishi Sunak brit miniszterelnök is üdvözölte a hírt, és történelmi pillanatnak nevezte azt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Svédország csatlakozásával mindenki nyert, és az országot „erős szövetségesnek és olyan országnak nevezte, amelyben meg lehet bízni”.

„Ukrajna mindig is támogatta Svédországot a NATO-tagság elérésében, és köszönöm Svédországnak az országunknak nyújtott támogatást – eljön a nap, amikor Svédország is gratulálhat Ukrajnának a szövetséghez való csatlakozáshoz. Együtt mindig erősebbek vagyunk” – mondta.

Az orosz Interfax hírügynökség a svéd NATO-csatlakozás kapcsán azt hangsúlyozta, hogy Magyarország volt az utolsó NATO-ország, amely befejezte a ratifikációs eljárást. Magyarország maradt a szövetség egyetlen tagja, amely nem helyeselte Svédország felvételét, de Budapest többször is hangsúlyozta, hogy készen áll ratifikálni Svédország NATO-csatlakozását, amint Törökország ezt megteszi. 

Oroszország további fegyvereket telepít Finnország és Svédország NATO-csatlakozása miatt. Ezt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter mondta korábban az antalyai diplomáciai fórumot követő sajtótájékoztatón. „A jószomszédi viszony hosszú évtizedei kárba vesztek”, írta a TASZSZ.

Oroszország kénytelen lesz válaszolni a szövetség előretörésére a nyugati csapatok megerősítésével – mondta Alekszandr Szenderjuk-Zsidkov kalinyingrádi szenátor a csatlakozás kapcsán a RIA Novosztyinak.

„Svédország NATO-ba lépése természetesen aggodalomra ad okot. Svédország meglehetősen komoly katonai erővel rendelkezik a kontinensen, és semlegessége hosszú évek óta biztosította az erőegyensúlyt mind a Balti-tengeren, mind Európa egészében” – idézték a politikust.

A CNN arra hívta fel a figyelmet, hogy míg Finnország akadályok nélkül lett NATO-tag, Magyarország sokáig várakoztatta Svédországot, míg a magyar parlament végül a múlt hónapban jóváhagyta Svédország csatlakozását.

A Bloomberg azt hangsúlyozta, hogy Svédország csatlakozása a NATO-hoz segíthet megoldani egy kritikus katonai problémát és megerősíti a szövetség védelmét egy esetleges orosz támadás ellen. Arra is választ ad, hogyan lehet gyorsan csapatokat, fegyvereket és egyéb eszközöket áthelyezni a Balti-tengertől az Északi-sarkvidékig.

A BBC arra mutatott rá, hogy Svédország 2022-ben, Oroszország teljes körű Ukrajna inváziója után kérte csatlakozását a védelmi szövetséghez, de kérelmét két tag blokkolta. Törökország eleinte megtagadta a jóváhagyást a Svédország által a kurd szeparatistáknak nyújtott támogatás miatt, majd végül ez év januárjában feloldotta vétóját. Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke pedig azzal vádolta Svédországot, hogy ellenséges vele, és a jóváhagyását február végéig halasztotta, amikor a magyar parlament végül megszavazta az indítványt.

Az al-Dzsazíra az ünnepélyes aktus kapcsán Antony Blinken amerikai külügyminisztert idézte:

„Megosztjuk a terheket, a felelősséget és a kockázatokat szövetségeseinkkel. A jó dolgok azok, amik várnak” – mondta Blinken, amikor megkapta Svédország csatlakozási dokumentumait. 

„Történelmi pillanat ez Svédország, a szövetségünk és a transzatlanti kapcsolatunk számára” 

– tette hozzá Blinken.

 

(Magyar Nemzet)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató