2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Portugália vasárnap választ

A baloldali kormány bukása után választanak ismét a portugálok.

Az előrehozott voksolásra azután kerül sor, hogy António Costa szocialista kormányfő lemondott hivataláról egy korrupciós botrány miatt. Costa vissza is vonul a politikától, nem indul az újabb választáson.

A 2015 óta kormányzó António Costát és pártját tavaly még abszolút többséggel választották meg ismét a portugálok, és tavaly novemberi lemondása meglepetésként érte az országot. Őt magát nem vádolták korrupcióval, de közeli munkatársait igen, ezért döntött a távozás miatt. Az előrehozott választást mostanra írták ki.

A két új vezető jelölt a jobboldali Luís Montenegro és a baloldali Pedro Nuno Santos, Costa örököse a szocialisták élén.

A vasárnapi voksolás előtt kiegyenlítettek az erőviszonyok: a jobboldalnak és a baloldalnak nagyjából azonos méretű a tábora az egykori Salazar-féle rendszer épp ötven évvel ezelőtti bukása óta balra dőlő országban.

A jobboldali tömb Demokrata Szövetség néven indul, és a szavazatok 33-35 százalékát szerezhetik meg a legutóbbi felmérések szerint. A szocialisták ezzel szemben 26-29 százalékon állnak. A baloldalon viszont ott vannak még a szélsőbalosok (Baloldali Blokk), valamint a LIVRE nevű zöld párt, akik együtt akár 10 százaléknyi szavazatot jelenthetnek.

A jobboldalt pedig a helyi radikális erő, az elmúlt években felívelő Chega nevű párt formálta át, akik bizonyosan harmadik erőként fognak végezni, a voksok várhatóan 15-18 százalékát megszerezve.

A jelenlegi nyugat-európai pártpolitikai hozzáállásnak megfelelően a mérsékelt jobbos Montenegro kizárja a közös kormányzást a Chegával, míg a radikálisok készek rá, sőt szorgalmazzák a teljes jobboldal összefogását.

Még az is előfordulhat, hogy a Chega mostani vezére, André Ventura hátralép, és egy másik vezetővel köt megállapodást Montenegro; vagy pedig esetleg külső erőként támogatják a jobboldal kormányzását.

Mivel a Salazar-féle autoriter rendszer épp fél évszázada ért véget Portugáliában, a helyi baloldal most az érzelmekre és a harcias nosztalgiára próbál hatni, hogy felrázza támogatóit a voksolás előtt. A portugálok vasárnap dönthetnek arról, hogy az eddig kormányzó baloldalban vagy a jobboldalban bíznak-e meg inkább.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató