2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Biden szerint Netanjahu többet árt Izraelnek, mint amennyit segít

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök többet árt Izraelnek, mint használ azzal, hogy a Hamásszal vívott háború közepette figyelmen kívül hagyja a gázai civil áldozatokat, de ez nem jelenti azt, hogy Washington nem fogja tovább támogatni a zsidó államot – mondta Joe Biden amerikai elnök.

Az MSNBC-nek adott szombati interjújában Biden ismét bírálta az izraeli miniszterelnököt amiatt, ahogyan országa hadserege a gázai hadműveletet végzi.

“Joga van megvédeni Izraelt, joga van folytatni a Hamász üldözését, de… nagyobb figyelmet kell fordítania… azokra az ártatlan életekre, amelyek a végrehajtott akciók következtében vesznek oda” – hangsúlyozta az amerikai elnök.

Azzal, hogy nem így tesz, Netanjahu “többet árt Izraelnek, mint amennyit segít… Ez ellentétes azzal, amit Izrael képvisel. Szerintem ez egy nagy hiba, ezért tűzszünetet akarok”

– mondta.

Az Izrael és a Hamász közötti tűzszünetnek hat hétig kellene tartania, és “jelentős” fogolycserét kellene tartalmaznia – mondta Biden, hozzátéve, hogy a vasárnap kezdődő muzulmán szent hónap, a ramadán alatt “nem történhet semmi” a harcok tekintetében.

Netanjahu a hét elején megismételte, hogy a gázai tűzszünetre irányuló növekvő nemzetközi nyomás nem fogja Izraelt arra késztetni, hogy feladja a Hamász elleni harc célját, amíg el nem éri a “teljes háborús győzelmet”.

Az elnököt arra kérték, hogy tisztázza azt a megjegyzését, amelyet csütörtökön, a State of the Union beszédében mondott, miszerint “Jézushoz megy” és tárgyalást fog folytatni Netanjahuval a konfliktus kezelése miatt.

“Ez egy kifejezés, amelyet államom déli részén használnak, és amely komoly találkozót jelent”

– magyarázta a zavarodott amerikai elnök.

Netanjahu “nem hagyhatja, hogy még 30 ezer palesztin halott legyen”, de “Izrael védelme továbbra is kritikus [az USA számára], így nincs olyan vörös vonal, [ahol] minden fegyvert leállítok, hogy ne védje őket a Vaskupola” – mondta Biden, utalva az izraeli rakétavédelmi rendszerre.

“Soha nem fogom elhagyni Izraelt” – közölte.

A hét elején a Washington Post arról számolt be, hogy amerikai tisztviselők egy titkos tájékoztató keretében közölték a kongresszussal, hogy Washington október 7-e óta több mint 100 fegyvereladást hagyott jóvá és szállított le Izraelnek. A szállítmányok között több ezer darab precíziós irányítású lőszer, kis átmérőjű bombák és más fegyverek voltak – írta a lap.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató