2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Írországban igent mondtak a családra

Írországban nagy arányban utasították el az ország 1937-ben megszövegezett alkotmányában a családra és a nőkre vonatkozó utalások reformját pénteken, a nemzetközi nőnapon tartott népszavazáson - derül ki a szombat este közzétett eredményekből.

A nők számára jelképes csapásként, az igent támogató főbb pártok alkotta politikai osztály számára pedig visszalépésként értékelhető népszavazási eredmények szerint az írek nem támogatták a család fogalmának a házasságon túli kibővítését, sem annak a cikknek a törlését, amely szerint az anyák elsőrendű feladata "a háztartási feladatok" otthoni gyakorlása.

A család meghatározására vonatkozó első kérdésben a nem szavazatok 67,69 százalékkal győztek az igenek felett a szombat este közzétett hivatalos eredmények szerint. A második kérdésre adott válaszokat késő este teszik közzé.

Leo Varadkar miniszterelnök, akinek a jobbközép kormánya kezdeményezte a reformot, mindazonáltal elismerte a vereségét.

"A mi felelősségünk volt, hogy meggyőzzük az emberek többségét, szavazzanak igennel, és ebben kudarcot vallottunk" - mondta a kormányfő újságírók előtt.

A népszavazás iránt nem volt nagy a lelkesedés, a 39 választókerület többségében a részvételi arány nem haladta meg az 50 százalékot.

Az 5,3 milliós lélekszámú európai uniós tagállam, amelyben az alkotmány elfogadása idején a katolikus egyház jelentős befolyást gyakorolt a köz- és magánéletre, 2015-ben törvényesítette az azonos neműek házasságát és 2018-ban a művi terhességmegszakítást.

 

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató