2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon23°13°

Biró Marcell lesz Orbán Viktor nemzetbiztonsági főtanácsadója

Az Index értesülései szerint Orbán Viktor miniszterelnök Biró Marcellt nevezi ki nemzetbiztonsági főtanácsadójának. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke csütörtöktől tölti be a tisztséget; egyik fő feladata az lesz, hogy segítségével Magyarország képes legyen a háborús kihívásokat hatékonyan kezelni.

Orbán Viktor miniszterelnök március 14-i hatállyal Biró Marcellt nevezi ki a kormányfő nemzetbizontsági főtanácsadójának

– tudta meg az Index.

Mint ismert, a Magyar Közlönyben a tisztség létrehozását úgy indokolták, hogy „a világméretű konfliktusok közepette, hazánknak minden lehetséges eszközt és megoldást igénybe kell vennie, ami hozzájárul az ország és a magyar emberek biztonságának megőrzéséhez. Éppen ezért a nemzetbiztonsági szempontok szorosabb koordinációjára van szükség. Nemzetközi példákat alapul véve a törvénymódosítás egy olyan tisztséget hoz létre, amely képes arra, hogy Magyarország a háborús kihívásokat hatékonyan kezelje.”

Biró Marcell 2010-től számos vezetői pozíciót töltött be a magyar kormányban. 2018-tól a miniszterelnök mellett dolgozott közigazgatási államtitkárként, majd tanácsadója is volt. 2021 óta a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke is egyben.

A főtanácsadónak kiemelt koordinációs feladata lesz a miniszterelnök munkájának segítésében a nemzetbiztonsággal összefüggő kérdésekben, valamint vezeti a Védelmi Tanács üléseit is.

A miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadójának irányítása alá tartozik majd a Nemzetbiztonsági Iroda is, amelyet az Index információi szerint Porkoláb Imre dandártábornok, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet vezetője irányít. A terület vonatkozásában lesz még egy változás: a lap úgy tudja, Farkas Örs helyettes államtitkárból államtitkár lesz a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő területen. Ezt a pozíciót eddig Papp Károly töltötte be.

(PS)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató