2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Balhé a győri stadionban - reagált a biztonsági szolgálat vezetője (Frissítve)

Egygólos vendéggyőzelmet hozott hétfőn a labdarúgó NB II-ben a Honvéd–Győr mérkőzés, ami alatt összetűzés, sőt véres verekedés tört ki a lelátón a szurkolók és a biztonságiak között. Valószínűleg nem a vereség váltott ki ilyen mértékű elkeseredést a drukkerek között, más forrása lehet a konfliktusnak. Az ETO a közleményében egy lengyel drukkerre tesz utalást, és az ügy belső kivizsgálását rendelte el. Az ETO Baráti Kör a biztonságiakat teszi felelőssé a történtekért.

Viperákkal felszerelkezve rontottak be több szektorba is a biztonságiak hétfő este a Győr–Honvéd másodosztályú bajnoki labdarúgó-mérkőzés hajrájában. A Honvéd akkor már 1-0-ra vezetett, és meg is nyerte a találkozót, ám az alapján, hogy az információk szerint ketten súlyos sérülésekkel kerültek a Petz-kórházba, a biztonságiak nem ma született bárányokkal és nem is elkeseredésükben hangoskodó kamaszokkal kerültek összetűzésbe. Az ETO közösségi felületeire érkezett kommentek szerint a csetepaté a gyerekek rémületére átterjedt a szomszédos szektorokra is, ahonnan családok is nézték a meccset, s a beszámolók megerősítik, hogy nemcsak a biztonságiak, hanem a balhéba keveredett drukkerek is viperát használtak.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta a Kisalföldet, hogy a rendőrségre 2024. március 11-én 21 óra 40 perc körül bejelentés érkezett, miszerint az említett mérkőzés egyik rendezőjét egy szurkoló bántalmazta. A sérült személyt a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték. A történteket a rendőrségi nyelvezeten folytatva a helyszínre érkező rendőrök az elsődleges intézkedéseket végrehajtották, és az esettel kapcsolatban a Győri Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt – ismeretlen tettes ellen – büntetőeljárást indított.
 
Miért tört ki a verekedés?

Arra azonban továbbra sincs válasz, miért pattant ki összetűzés a biztonságiak és néhány szurkoló között. Az ETO látszólag semmimondó közleményt adott ki az esettel kapcsolatban.

 

Ebből nem csupán az derül, hogy az ilyenkor szokásos gyakorlat szerint a klub belső vizsgálatot rendelt el, hanem az is, hogy az ügyben egy lengyel állampolgár, nyilván fanatikus drukker is érintett.

Mit keresett egy lengyel drukker az ETO–Honvéd mérkőzésen?

A magyar és a lengyel futballszurkolók közismerten baráti, sőt szövetséges kapcsolatot ápolnak egymással. A lengyelek rendszeresen megemlékeznek az 1956-os magyar forradalomról és szabadságharcról, a magyarok pedig Bem apót méltatták már. 

Szlovák biztonságiak törtek rá magyarokra?

A történtekre reagált az ETO Baráti Kör is.

„Döbbenten állunk az események után. Saját biztonsági szolgálatunk ellenünk indokolatlan módon, eszközökkel, felfegyverkezve elkövetett a szektorunkban családok és gyerekek között (sic!)” – olvasható a közleményben. Az írás egy raktár feltöréséről is említést tesz, ahonnan állítólag szurkolói pólók is eltűntek.

A klub vezetőségének címzett írásban  a szurkolók elfogadhatatlannak tartják a biztonságiak eljárását. Választ követelnek arra, miért dolgozik „szlovák” biztonsági szolgálat az ETO Parkban, s azt követelik, a klub szakítsa meg velük az együttműködést, továbbá a balhéban érintett és túlkapással gyanúsított hivatalos személyek örökös kitiltása, ellenük rendőrségi feljelentés is szerepel a követelésükben.

A mérkőzés tudósításában a Kisalföld arról is beszámolt, hogy a szakadó eső ellenére több százan buzdították a csapatot.

 

FRISSÍTÉS

Őze Balázs, a  biztosítást végző Target Grup Zrt. területi képviselője reagált az incidensre:

"4 éve biztosítjuk az ETO hazai mérkőzéseit, eddig még soha nem történt hasonló eset. Gyorsan hozzáteszem, most sem a győri szurkolók voltak azok, akik miatt be kellett avatkozni. Egy 15-20 fős lengyel csapat érkezett a hétfői ETO - Kispest mérkőzésre. Ők voltak azok, akik nagyon brutális módon, minden előzmény nélkül támadták meg a kollégánkat, felfeszítették az ETO szurkolóknak fenntartott kis raktárat, és felfegyverkeztek az ott talált széklábakkal, asztal lábakkal és minden más egyébbel. Azért mentünk be a szektorba - és itt hangsúlyoznám, hogy nem a családi, hanem az ultrák szektorába - hogy a megtámadott kollégák segítségére tudjunk sietni, és megakadályozzuk, hogy a rendbontók a többi szektoron át akár a pályáig jussanak. Amikor érzékeltem, hogy a helyzet túlmutat a mi vagyonőri jogosultságunkon azonnal hívtam a 112-őt, és rendőri segítséget kértem. 

A magyar foci meccsen abszolút nem jellemző magatartást mutató lengyel csoport egy jó része a rendőrség kiérkezésekor a pálya kerítését felfeszítette és elfutott. 

A megtámadott két kollégám 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedtek, egyikük most is a kórházban fekszik. Az egyik balhét kezdeményező szurkoló pedig hétfő óta előzetes letartóztatásban van" - foglalta össze a történteket az Ugytudjuk.hu-nak Őze.

A pályára akartak bejutni a rendbontók" - ezt már Sulyok Szabolcs, a győri biztosítási vezető mondt.

"Én a családi szektorban voltam, amikor jött a hívás, hogy azonnal menjek fel a B-középbe mert megtámadták a kollégákat. A rendbontók megindultak a vendégek felé, az volt a céljuk, hogy előbb a vendégszektorba, majd aztán a pályára jussanak be. A két tábor közötti üres szektorba be is jutottak, de tovább nem tudtak menni" - összegzett Sulyok.

Az ETO az ügy miatt belső vizsgálatot rendelt el.

A rendőrség súlyos testi sértés bűntette miatt büntetőeljárást indított.

(MNO, Ugytudjuk nyomán)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató