2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Macron tűzszünetet kér a párizsi olimpia idejére

Emmanuel Macron francia elnök kijelentette, hogy a július 26. és augusztus 11. között Párizsban megrendezendő nyári olimpiai játékok idejére tűzszünetet fog kérni Oroszországtól Ukrajnában.

Az ukrán médiának adott szombati interjúban Macront arról kérdezték, hogy Franciaország, mint az idei játékok házigazdája, követi-e a hagyományokat és kér-e “tűzszünetet az olimpia idejére”. Az újságíró nyilvánvalóan az olimpiai fegyverszünetre utalt, amely hagyományosan hét nappal a játékok előtt kezdődik és hét nappal utána ért véget, hogy a sportolók biztonságosan utazhassanak az olimpiára és vissza.

“Ezt kérni fogjuk” – válaszolta a francia elnök.

“A házigazda ország szabálya az, hogy lépést tart az olimpiai mozgalommal”

– mondta a francia vezető, amikor arról kérdezték, hogyan vélekedik arról, hogy az orosz sportolók semleges zászló alatt vehetnek részt a játékokon.

“Ez a béke üzenete. Mi is követni fogjuk az olimpiai bizottság döntését” – tette hozzá.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) eredetileg az ukrajnai katonai konfliktus 2022. februári eszkalálódását követően tiltotta el az orosz és belorusz sportolókat a nemzetközi versenyzéstől. Tavaly azonban az általános tilalmat a szervezet felülvizsgálta, és olyan feltételeket szabott, hogy az egyéni sportolók semleges zászló alatt igen, de a csapatok nem vehetnek részt az olimpián.

A döntés felháborodást váltott ki Kijevben, és Volodimir Zelenszkij elnök a játékok teljes bojkottjára szólított fel. Később azonban Ukrajna enyhített álláspontján, és engedélyezte sportolóinak a részvételt, amennyiben az oroszok és a beloruszok csak semleges sportolóként vannak jelen.

Miközben Moszkva elítélte a NOB követelményeit, “ésszerűtlennek, jogilag semmisnek és túlzónak” nevezve azokat, az Orosz Olimpiai Bizottság vezetője, Sztanyiszlav Pozdnyakov csütörtökön megerősítette, hogy a korlátozás ellenére sem zárkóznak el az idei párizsi olimpiától.

“Soha nem fogunk a (játékok) bojkottálásának útjára lépni. Mindig támogatni fogjuk a sportolóinkat” – mondta a RIA Novosztyinak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató