2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

A terrorszervezetek listájára került az LMBTQ mozgalom Oroszországban

Oroszország felvette az „LMBTQ mozgalmat” a szélsőséges és terrorista szervezetek listájára – írja a Reuters.

A szélsőséges és terrorista szervezetek listáját a Roszfinmonitoring nevű ügynökség vezeti, ezen több mint 14 000 személyt és szervezetet tartanak nyilván. Az ügynökségnek joga van például az ilyen minősítésű személyek és szervezetek bankszámláinak befagyasztására.

A listán szerepel például az al-Káida, az amerikai Meta vállalat (a Facebook és az Instagram tulajdonosa), vagy a nemrég elhunyt ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij közeli ismerősei is.

Most felkerült erre a listára a „nemzetközi LMBT társadalmi mozgalom és annak szerkezeti egységei”.

A lépés összhangban van az orosz legfelsőbb bíróság tavaly novemberi döntésével, amely szerint az LMBTQ-aktivistákat szélsőségeseknek kell minősíteni.

Az Orosz Föderáció Legfelsőbb Bírósága szélsőséges szervezetnek ismerte el a nemzetközi LMBTQ mozgalmat, amely mostantól be van tiltva az országban.

A külföldön élő liberális közvélemény tiltakozásul tömegesen rak ki LMBTQ-szimbólumokat. Oroszországban mostantól börtönbüntetést lehet majd kapni ezért. A tilalom kiterjed a jelvényekre, jelképekre és zászlókra, valamint a gyűlésekre és a tematikus partikra is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató