2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

162 milliós kártérítés jár a West Balkánban elhunytak családjainak

A HVG információi szerint összesen 110 millió forint kártérítést, ennek mostanra több mint 52 millió forintot kitevő kamatát és további 1,5 millió forint költségtérítést kell megfizetnie a West Balkán-ügy három elítéltjének.

A Nyugati téri – azóta bezárt – szórakozóhelyre 2011. január 15-én éjjel csaknem háromezren zsúfolódtak be, és a tumultusban három fiatal lány megfulladt, tucatnyian megsérültek.

A tragédia másnapján Orbán Viktor miniszterelnök utasította a belügyminisztert: tegyen intézkedéseket annak érdekében, hogy ilyen eset a jövőben ne fordulhasson elő, és folyamatosan tájékoztassa az ehhez szükséges lépésekről.

A hatóságok átfogó ellenőrzéseket végeztek a hasonló rendezvényeket tartó helyeken, és rövidesen jelentősen szigorodtak a szabályok, engedélyezési eljárások.

Szalontai Gyõzõ (b) ül az ellene és társai ellen gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt az úgynevezett West Balkán-ügyben indult büntetõper tárgyalásán, a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalótermében. MTI/Máthé Zoltán

 

Két áldozat családja indított keresetet az egyik ügyvezető és a buli két szervezője ellen. Még 2013-ban mindhármújukat bűnösnek találták halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében - írja a hvg.hu.

A bíróság végül a szülőknek 30-30 millió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg. Mivel azonban közülük ketten eredetileg ennél kevesebbet, 25 millió forintot kértek keresetükben, az eljárási szabályok alapján ők ennek megfelelő összeget kaphatnak. A testvéreknek fejenként 10-10 millió forint kártérítés jár.

A lapnak azt mondta az egyik szülő, hogy a per sosem a pénzről szólt, illetve az összeget szerinte úgysem tudják majd behajtani.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató