2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

A Mi Hazánk az írni-olvasni tudáshoz kötné a szavazati jogot

Mint közleményükben kifejtik, a párt szerint az ország vezetésébe való beleszólásnak alapvető feltétele kell, hogy legyen a tájékozottság, ráadásul a tanulatlan, szegényebb rétegek szavazatának megvásárlása az elmúlt harminc év választási csalásainak melegágya volt.

A Mi Hazánk szerint nem lehet megalapozott döntést hozni az ország jövőjéről, ha az ember nem is ismerheti meg a pártok elképzeléseit. Arról írnak, a felvetésünk nem idegen a magyar jogrendszertől, hiszen például gépkocsit sem lehet vezetni általános iskolai végzettség nélkül, ezt éppen a jelenlegi kormány vezette be.

Az ország vezetésébe való beleszóláshoz pedig ugyanúgy elvárható az, hogy valaki a legelemibb információszerzési módnak birtokában legyen.

Kiemelik, a választójog bár általános, most sem korlátlan, hiszen a kiskorúak (vagy nevükben törvényes képviselőik) nem szavazhatnak, illetve azok sem, akik akár tizennyolc éves koruk előtt már dolgoznak. Vannak arra nemzetközi példák, hogy már 16 éves kortól valakinek szavazati joga van, ahhoz képest a 18 éves korhatár is “antidemokratikusnak”, egyfajta cenzusnak tekinthető.

A Mi Hazánk szerint a választójog így is általános maradna, és ez a rendszer sokkal jobban kifejezné a népakaratot, nem torzulna annyira a szavazatvásárlás miatt az eredmény.

(MTI OS)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató