2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Hatóság elleni erőszakkal gyanúsítják Iványi Gábort és Gurmai Zitát

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség hatóság elleni erőszakkal gyanúsítja Iványi Gábort, a a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezető lelkészét – írta a Népszava.

Az ügyészség március 28-ra, délelőtt 9 órára gyanúsítottként idézte be Iványit, de a gyanúsítás részleteiről nem közöltek információt. Csütörtökön aztán kiderült, hogy egy két évvel ezelőtti ügyről van szó.

2022. február 21-én a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adócsalás gyanúja miatt előre be nem jelentett razziát tartott az Iványi Gábor által vezetett Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai székházában. Az aznapra meghirdetett sajtótájékoztatóra kb. 150 ember gyűlt össze, a szolidaritási akción megjelent az Oltalom Egyesület és a sajtó munkatársai mellett több ellenzéki politikus is.

A tájékoztató után kisebb közjáték alakult ki: Iványi megpróbált bemenni az épületbe, de az adóhivatal munkatársai nem engedték be, hiszen a lelkész a sajtó munkatársaival együtt akart bemenni. Ezért Iványi megállt az ajtóban, ahol a sajtó gyűrűjében nyomult rá a NAV munkatársaira – miközben oldalt egy létrán keresztül kezdtek bemenni emberek az Oltalom épületébe.

Miután Iványi csütörtökön kijött a vádhatóság épületéből, azt mondta, az ügyészek azzal vádolják, hogy a vezetésével hatóság elleni erőszak történt azon a 2022. februári napon. Hozzátette, hogy a hatóság elleni erőszak büntetési tétele 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés. Ő alaptalannak tartja a gyanúsítást, nem is tett vallomást az ügyben. Amíg Iványi bent volt, a szimpatizánsai transzparenst tettek ki a következő kérdéssel: „Holnap már keresztrefeszítés is lesz?”.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség Gurmai Zitát, az MSZP parlamenti képviselőjét is gyanúsítottként hallgatta ki csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak ügyében. „A gyanúsítottak tagadták a bűncselekmény elkövetését és panasszal éltek a gyanúsítás ellen” – olvasható a közleményben. Az Európai Parlament elnökénél kezdeményezték Donáth Anna EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató