2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Figyelmeztetett a Világbank: Ukrajna csődbe mehet

Folyamatosan csökken a nyugati támogatás.

Ukrajna már jövőre csődbe mehet, ha a nyugati országok nem lesznek hajlandók elengedni vagy átstrukturálni az adósságait – jelentette ki a Világbank egyik tisztviselője szombaton az orosz TASZSZ-nak.

A tisztségviselő kiemelte, hogy a külföldi támogatás az elmúlt hónapokban csökkent, miközben egy 60 milliárd dolláros amerikai segélycsomag továbbra is elakadt a Kongresszusban. Ezt azzal a legutóbbi 1,5 milliárd dolláros finanszírozási csomaggal kapcsolatban mondta az orosz hírügynökségnek, amelyet Kijev a múlt héten kapott a Világbank programja keretében. A forrás szerint a Világbank Oroszországot képviselő részlege a szervezet alapszabályára hivatkozva a hitel ellen szavazott.

A tisztségviselő hozzátette, hogy Ukrajna pénzügyi helyzete katasztrofálissá vált a külföldi segélyek csökkenése miatt.

Ha 2025-ben a nyugati hitelezők nem hajlandók elengedni Kijev adósságait, beleértve a magánvállalatok és bankok adósságait, az ország csődbe juthat”

– figyelmeztetett.

A tisztviselő hozzátette, a washingtoni székhelyű Világbank felső vezetése elismerte az Ukrajnával való együttműködés „rendkívül magas kockázatait”. Denis Shmihal ukrán miniszterelnök szerint a hitelt szociális kiadásokra, valamint az ország újjáépítésére fogják költeni.

Az ukrán kormány idén rekordméretű, 43,9 milliárd dolláros (16 ezer milliárd forint) költségvetési hiánnyal számol, és ennek nagy részét nyugati pénzügyi támogatásából kívánja fedezni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató