2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Oroszország elítélte Izraelt az iráni konzulátus elleni légicsapásért

Oroszország elítélte Izraelt a hétfő esti légicsapás után, amely lerombolta az iráni konzulátust Damaszkuszban.

A támadásban a jelentések szerint meghalt több iráni diplomata, valamint az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) hét tisztje, köztük két tábornok – Mohammad Reza Zahedi és Mohammad Hadi Haji Rahimi. Teherán bosszút esküdött halálukért.

Az orosz külügyminisztérium hétfőn közleményben közölte, hogy Moszkva elfogadhatatlannak tart minden olyan támadást, amely a diplomáciai és konzuli kapcsolatokról szóló bécsi egyezmények által védett diplomáciai képviseletek ellen irányul. Megjegyezte, hogy a lakónegyedben található épület bombázása nagy kockázatot jelent a szíriai civilek számára.

“Szükségesnek tartjuk, hogy a nemzetközi közösség minden felelős tagja világosan kinyilvánítsa álláspontját, és jogi értékelését adja ennek az akciónak” – áll a nyilatkozatban. Figyelmeztetett, hogy Izrael jelentős regionális eszkalációt válthat ki a Szíriában és a térség más országaiban végrehajtott támadásaival.

Izrael nem kommentálta a csapást, ami a szokásos gyakorlata az ilyen műveleteknél. Izraeli tisztviselők korábban elismerték, hogy Iránhoz kötődő erőket vesznek célba Szíriában, az évek során több tucat ilyen támadást tulajdonítottak a zsidó államnak.

A Fehér Ház nem kommentálta azonnal az incidenst. Karine Jean-Pierre sajtótitkár hétfőn azt mondta, hogy Washington “vizsgálja az ügyet”.

Az Axios által idézett nemzetbiztonsági szóvivő azt mondta, hogy az USA “nem vett részt a csapásban, és nem tudtunk róla előre”. Egy magas rangú amerikai tisztviselő azt mondta a hírportálnak, hogy Washington “ezt közvetlenül közölte Iránnal”.

Izrael percekkel a csapás előtt értesítette kulcsfontosságú szövetségesét, amikor vadászgépei már a levegőben voltak – áll az Axios cikkében. Az izraeliek állítólag azt mondták, hogy meg akarják ölni Zahedi tábornokot, de nem árultak el részleteket a műveletről, például arról, hogy hol tartózkodik az iráni konzulátuson.

Zahedi tábornok a Kudsz Erők, az IRGC külföldi földön végrehajtott műveletekért felelős egységének magas rangú parancsnoka volt, Rahimi tábornok pedig a helyettese. Ugyanennek a hadosztálynak volt a parancsnoka Kászem Szolejmáni iráni tábornok, akit 2020 januárjában iraki látogatása során egy amerikai dróncsapás során meggyilkoltak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató