2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Porosenko indul az ukrán elnökválasztáson, ha megtartják azt

Petro Porosenko volt ukrán elnök kijelentette, hogy indulni kíván az ország következő elnökválasztásán, amikor az Oroszországgal fennálló konfliktus véget ér - írja az oroszhirek.hu.

Ukrajnában márciusban kellett volna elnökválasztást tartani. A szavazást azonban a 2022 februárjában bevezetett hadiállapot óta határozatlan időre elhalasztották. Az ukrán törvények tiltják a szavazást és a kampányolást ilyen rendkívüli állapot alatt.

Volodimir Zelenszkij hivatalban lévő elnök tavaly novemberben bejelentette, hogy nem tartanak sem elnök-, sem parlamenti választásokat, amíg a hadiállapot érvényben van, lényegében határozatlan időre meghosszabbítva saját és pártja mandátumát a törvényhozásban.

"Ha azt kérdezik tőlem, hogy részt kívánok-e venni a következő választásokon, akkor igen” – mondta Porosenko kedden élőben az Al-Dzsazíra televízióban. "De előbb ehhez a választáshoz győzelemre van szükségünk” – tette hozzá a hírhedten magyarellenes politikus.

Azt is felvetette, hogy indulna az Európai Parlamentben, ha Ukrajna csatlakozna az EU-hoz. Az unió vezetői megállapodtak abban, hogy 2023. december 14-én megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Kijevvel. Az Európai Bizottság azonban még nem rendelkezik egyértelmű időkerettel a tagságról szóló tárgyalásokra – közölte múlt hónapban Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató