2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Musk: sok dezinformáció terjed, de a többsége Nyugatról érkezik és nem Oroszországból

Az X (korábban Twitter) tulajdonosa, Elon Musk visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint orosz befolyásolás terjedt el a platformján.

A magát a szólásszabadság bajnokaként leíró vállalkozót azzal vádolták, hogy a Twitter 2022-es megvásárlása után megváltoztatta a közösségi hálózatot az orosz tevékenységeknek kiszolgáltatottá téve a tartalommoderálási protokollokat.

Legutóbbi megszólalása kedden érkezett a témában, miközben az X-ről beszélt az “In Good Company” podcastban. A házigazda Nicolai Tangen azt mondta, hogy az orosz tevékenység hamis fiókokon keresztül “hatalmas” Németországban.

“Őszintén szólva nem látunk sok orosz tevékenységet a rendszerben. Nagyon keveset látunk”

– válaszolta Musk.

“Sok befolyásolási kísérletet látunk, de úgy tűnik, hogy ezek nyugatról jönnek, nem Oroszországból”.

Tangen megjegyzése nyilvánvalóan Berlin januárban tett állításaira utalt. A német kormány közölte, hogy speciális megfigyelő szoftverek használatával sikerült azonosítaniuk mintegy 50 000 hamis fiókot, amelyek oroszbarát félretájékoztatási kampányban vettek részt az X-en. A helyi sajtó azt állította, hogy az üzenetek feltűnően hasonlítottak a jobboldali ellenzéki párt, az AfD üzeneteire.

Németország nincs egyedül a Moszkva befolyásával kapcsolatos vádakkal; a héten Mike Turner amerikai kongresszusi képviselő, aki a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke, azzal vádolta meg néhány republikánus képviselőtársát, hogy “orosz propagandát” ismételgetnek az ülésteremben.

“Teljesen igaz, hogy közvetlenül Oroszországból érkező, Ukrajna-ellenes és oroszbarát üzeneteket tartalmazó kommunikáció elfedésére tett kísérleteket látunk, amelyek közül néhányat még a képviselőházban is hallunk elhangzani” – mondta az ohiói képviselő a CNN Jake Tapper című műsorában. Hasonló megjegyzéseket tett a múlt héten a képviselőház külügyi elnöke, Michael McCaul, egy másik republikánus törvényhozó.

Az interjúban Musk úgy üdvözölte az X-et, mint vitathatatlanul “az internet legjobb igazságforrását”, amely – állítása szerint – a felhasználók által vezérelt tényellenőrző eszközöknek köszönhetően messze felülmúlja a hagyományos hírcsatornákat pontosság tekintetében.

“Sokan még mindig abban az illúzióban élnek, hogy az általuk olvasott hagyományos újságok valóban igazak. Annyi ostobaság van bennük” – mondta.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató