2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Vitézy a hídpénzbotrányról: Az eddig kiderült információk felvetik a korrupció gyanúját

Rácáfolt Karácsony Gergelyre a hídpénzbotrányról szóló Kehi-jelentés, amely időbeli összefüggés van a Lánchíddal kapcsolatban lefolytatott közbeszerzés és a számlagyáros ügyvéd cégének történt gyanús utalások között. Vitézy Dávid reagált a Mandinernek az új fejleményekre.

Várjuk a vizsgálatok és a nyomozóhatóságok munkájának eredményeit. Az eddig kiderült információk felvetik a korrupció gyanúját, de egyelőre nem lehet tisztán látni az ügyben” 

– nyilatkozta a Mandinernek Vitézy Dávid a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) hídpénzbotránnyal kapcsolatos jelentéséről.

Ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, 

Karácsony Gergely érvelésével ellentétben a Kehi szerint is időbeli összefüggés van a Lánchíddal kapcsolatban lefolytatott közbeszerzés és a Vig Mór, a számlagyáros ügyvéd cégének történt gyanús utalások között.

Karácsony és a főváros ugyanis korábban azt kommunikálta, hogy szerintük nincs időbeli összefüggés a Lánchíd felújítása és az A-Híd Zrt. részéről Vig Mór cégének (Sunstrike Hungary Kft.) irányába történő kifizetések között, hiszen az A-Híd és a Sunstrike közötti utalások időben megelőzik a főváros az első, Lánchíddal kapcsolatos kifizetéseit, illetve magát a szerződéskötést is.

Ehhez képest a Kehi jelentése szerint a megismert adatok alapján látszik, hogy az A-Híd Zrt. három alkalommal (2020. november 4., 2020. december 9. és 2021. január 19. napján) már a fővállalkozási szerződés megkötését megelőzően is teljesített átutalásokat, összesen 1,54 milliárd értékben Vig Mór kft.-je, a Sunstrike Hungary Kft. részére, de már az első átutalás is időben összefügg a közbeszerzési eljárás folyamatával. Az A-Híd Zrt. ugyanis első alkalommal a Lánchíd projekt kapcsán kiírt közbeszerzési eljárás során beérkezett ajánlatok bontását (2020. október 28. napja) követő egy héttel teljesített átutalást a Sunstrike Hungary Kft. részére 71 648 320 Ft összegben.

A dátumok tehát tételesen cáfolják Karácsonyék védekezését, a másfél milliárd forint egésze a közbeszerzési eljárás alatt, 1,3 milliárd forint pedig a kivitelezési szerződés megkötése után került az A-Hídtól a számlagyáros exügyvéd (aki nem mellesleg Vig Dávid Amnesty-vezér testvére) cégéhez.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató