2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

Budapest-tervet hirdet Szentkirályi Alexandra

Hivatalosan is elindul a Fidesz–KDNP jelöltjének főpolgármesteri kampánya.

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje a rendezvényen hirdeti meg hétpontos Változást Budapesten! tervét.

A rendezvényen felszólal Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és Tarlós István, Budapest volt főpolgármestere is.

A Karácsony Gergely előtti időszak a városépítés, felújítás, fejlesztés évtizede volt, a századforduló után is virágkorát élte a Budapest, akkor újult meg a főváros jelentős része – mondta a Szépművészeti Múzeum főigazgatója a kampányindítón.

Baán László úgy fogalmazott:

a Fidesz-kormány egy válság után vette át kormányzás terhét, ennek ellenére Trianon után legjobb évtizedét élte Budapest 2010 és a Covid-járvány közötti időszakban, ebben nagy része volt Tarkós István korábbi főpolgármesternek is.

Ha ez az ív folytatódhatott volna a városban, jó lett volna. Ekkor újult meg többek közt a Pesti Vigadó, a Zeneakadémia, épült meg a Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum. Elképesztő vállalások és építkezések jellemezték ezt az időszakot. A második aranykor kezdete volt, ami a baloldali városvezetéssel megakadt sajnos – mondta Baán László.

Szerinte ugyanis a 2019 után a baloldali városvezetés mást kezdett képviselni, amit ha összevetünk a kampányígéretekkel, kiderül, hogy a kultúra fejlesztése nem volt benne. Ez utal arra, hogy ha Karácsonynak lett volna problémája ezzel a területtel, szóvá tette volna. Vagyis nem volt mit kritizálni, és ötlete sem volt. Egyetlen ígérete volt, egy roma összművészeti központ, ami a láthatáron sincs. A Merlin színház felújítása egy Patyomkin-művelet volt, alighogy megnyílt, be is zárt – sorolta.

Hozzátette: a főváros kulturális élete nem a jelenlegi városvezetésen áll. Ha partnerek lettek volna, folytatódhatott volna az aranykor.

A Liget-projekt körüli baloldali hisztiről azt mondta: akkor működött jól a város, amikor a vezetés és a kormány között jó együttműködés volt.

A baloldal egyik fő pontja volt ennek megakadályozása. Ha annak a hazugságcunaminak, ami folyt, egyetlen igazsága is lett volna, Karácsony most odamenne a megújult helyszínhez, és mutatta volna a „szörnyűség” eredményét, de nem az lett. Európa legnagyszerűbb kulturális komplexuma jött létre – hangsúlyozta Baán László.

A következő önkormányzati ciklus legnagyobb kihívásai között említette, hogy Budapest mint nagy metropolisz kulturális kínálatot is ad, a kormány a lehető legtöbbet költi kultúrára, hatalmas kínálattal. Fontos, hogy a város a jövőben fenn tudja tartani intézményeit, nagy fesztiválokat hozzon létre, ezek most nem láthatók. Pedig korábban ebben partner volt a főváros, reméljük egy új vezetéssel megint az lesz – emelte ki a múzeumvezető.

Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője Horváth Csaba zuglói polgármester szavaival kezdte beszédét: jó hír, hogy Karácsonynak már csak 53 napja van hátra a főváros vezetéséből. Felidézte: rengeteg bicikliút épült festékből, ezekben mindenki az örömét leli, a mintájukra lehetne az Üllői út közepére villamossíneket festeni. A nyolcadik kerületben a Teleki tér sarkán nyolc méter bicikliutat adtak át, még a kislánya is kinevette nyuszimotorral ezt a szakaszt. Autóval már csak keservesen lehet közlekedni, de legalább parkolni sem könnyű – vélekedett.

Hozzátette, a légszennyezettségi adatok rekordokat döntöttek, akinek pedig ez nem tetszik, menjen gyalog. Létesültek darázsgarázsok és rovarhotelek, utóbbi után talán idegenforgalmi adót is lehet beszedni.

Javult a Toi-Toi vécék aránya, az ötlet ragadós, akárcsak a budi. Ez volt az első közeledés az árnyékkormány felé, végső soron sok pici DK-irodával találkozhatunk.

Az árnyékszék-dolog választási szövetséggé érett, a főpolgármesternek már viszkit sem kell innia ahhoz, hogy Gyurcsány embere legyen – fogalmazott Kocsis Máté.

Úgy folytatta: egyre több kerület ismerte fel a kutyapiszoárok jelentőségét, Niedermüller Péter erzsébetvárosi DK-s polgármester egyszerre hetet adott át ezekből. Örüljünk neki, hogy nem kötötték át nemzeti színű szalaggal – ironizált a frakcióvezető. Hozzáfűzte: a fővárosi vezetés a méhlegelő szót használja a gondozatlan zöldfelületekre, a parkokba pedig birkákat akartak legeltetni, de ebből nem lett semmi, mert a legtöbbjük irodát kapott a városházán.

A frakcióvezető kiemelte: ezek nem viccek, és szórakoztatók lennének, ha nem a mindennapjainkról lenne szó. Élhetetlen lett a város, elviselhetetlen lett a hajléktalanhelyzet, de legalább Iványi Gábor díszpolgári címet kapott.

A várost szeretők szíve vérzik, mert Budapestből csodát lehetne csinálni, amihez az irritálóan balfácán vezetők helyett jó vezetőkre van szükség. 

Tarlós István volt főpolgármester 200 milliárdos tartalékkal adta át a fővárost, aminek évről évre nő a bevétele, és mégis csődhelyzetbe jutott, miközben „a bamba csak néz”

– utalt Karácsony Gergelyre Kocsis Máté.

Felidézte: lett vonaljegy és bérletáremelés, de a prémiumra futotta a csúcsvezetőknek, és a városházát is eladták volna Karácsony feje fölül, ha a sajtó nem leplezi le. A közpénzből készpénzt csináltak, csoda, hogy a kőoroszlánt nem lopták le a Lánchídról, Tüttő Kata annak a hátán emelkedhetett volna ki a Dunából.

Az mindent megér a finanszírozóknak, hogy Magyarországnak háborúpárti kormánya legyen – jelentette ki, és utalt Karácsony Gergely kínos elszólására, amikor egy tévéműsorban arról beszélt, hogy háborúban állunk Oroszországgal.

Nem állunk háborúban senkivel, és ha rajtunk múlik, nem is fogunk, maguk árulják a hazát dollárokért cserébe. Budapestnek külföldről finanszírozott háborúpárti vezetője van, aki miközben bambán néz, Gyurcsányék kifosztják a kasszát – zárta beszédét Kocsis Máté. 

Tarlós Istvánt vastaps fogadta a rendezvényen, és azzal kezdte, hogy szerinte mit jelent polgármesternek, főpolgármesternek lenni. Tarlós István ugyanis tizenhat évig volt polgármester és tíz évig főpolgármester.

Mindenkinek megvannak a maga előnyei, de kell egy általános áttekintés a városról, és tapasztalatok ahhoz, hogy valaki főpolgármester legyen. Szentkirályi Alexandra mögött tíz év fővárosi tapasztalat van

– emelte ki.

Tarlós István felidézte a közös munkát Szentkirályi Alexandrával, akit huszonhat évesen választott maga mellé főpolgármester-helyettesnek a humánpolitikai területen.

Tehetségével, munkájával ezt a pozíciót megszolgálta – méltatta a jelöltet, és leszögezte: Szentkirályi Alexandrának van a legnagyobb lehetősége arra, hogy a legtöbb forrást megszerezze Budapestnek.

Senki nem ért mindenhez, az ellenfelei sem – tette hozzá Tarlós István. Közölte: lehet álmokat szőni, de ezekből tizenöt évig sem lesz semmi. Az igények listáját már korábban is összeszedték Fürjes Balázs, Gulyás Gergely és Kocsis Máté.

Ez a lista azóta is megvan, és ott van a szekrényben. Ezeknek az ötleteknek viszont van realitásuk. Az árvízvédelmet ígérte Karácsony Gergely, de nem cselekedett. Szentkirályi Alexandra tud kapcsolatot tartani a Belügyminisztériummal, a katasztrófavédelemmel – mondta a volt főpolgármester, és arról is beszélt, hogy a jelöltet emberségesnek és tisztakezűnek tartja, aki „lát a pályán”.

Budapest sokunkat látott felnőni, engem látott, mikor Újpalotán megtettem az első lépéseimet, először ültem biciklire, mentem koncertre, látta sokszor a mosolyomat, máskor a dolgozatok előtti izgalmaimat. Látott férjhez menni, gyermeket szülni. Eközben én is láttam ezt a várost. Láttam szépnek és csúnyábbnak, de ez mindig is egy love story volt – idézte fel kampányindító rendezvényén Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje.

Mint fogalmazott, Budapest minden kerületében van valami, amit a magunkénak érezhetünk. Egy élet is kevés, hogy minden szegletét bejárjuk és megismerjük, de nekem szenvedélyemmé vált – ecsetelte. Hozzátette: most már anyaként sem mindegy neki, milyen városban nőnek fel a gyermekeink.

Olyan Budapestet szeretnék, amely gondoskodik lakóiról, tiszteli időseit – hangsúlyozta. Felidézte, 2010-től önkormányzati képviselőként, 2014-től főpolgármester-helyettesként dolgozott addig, amíg dinamikusan épült a város. Akkor a város és a kormány tudott együttműködni, ezért köszönet Tarlós Istvánnak – emelte ki a főpolgármester-jelölt.

Szentkirályi Alexandra emlékeztetett: Tarlós István korszaka példátlan fellendülést hozott, Karácsonyék 200 milliárdos tartalékkal vehették át a stafétát.

Elkészült a budai fonódó villamos, befejezték a négyes metrót, elkezdték a hármas metró felújítását, elképesztő turisztikai fejlődések történtek

– sorolta a volt főpolgármester eredményeit a Fidesz–KDNP jelöltje.

Hangsúlyozta: szereti a várost, és örömmel dolgozik érte, mert Budapest megérdemli, hogy a jövőjére női szemmel is nézzenek, vagyis szeretettel, de tárgyilagosan.

Az egyik szemének Budapest csodálatos, mert szereti, de a másik szeme látja, hogy Budapest milyen most. Akik ma irányítják, azok nem szeretik Budapestet, csak a pénzt és a hatalmat szeretik. Budapest egy olyan hely, amiért érdemes küzdeni, az otthonunk, ami megérdemli a gondoskodást – jelentette ki a Fidesz–KDNP jelöltje.

Szentkirályi Alexandra szerint a fővárosban 2019-ben összeállt a Gyurcsány-kormány, amivel véget ért a virágzó időszak. Nem is próbálják titkolni, hogy ki irányít a városházán, a főváros Gyurcsány fogságában van, a Párbeszéd és az MSZP pedig bevonult Gyurcsány mögé.

Kiemelte: Karácsony Gergely a 2018-as MSZP-s miniszterelnök-jelöltsége után talált egy újabb gazdatestet a baloldalon, pedig korábban csak unikummal tudta elfogadni, hogy Gyurcsánnyal szerepeljen közös listán. A kassza üres, a város koszos, a budapestiek dugókban vagy megállókban ácsorognak, vagy veszélyes kerékpársávokon tekernek. Közben a főpolgármester hivatali sofőrrel használja a buszsávot, a városháza pedig a Gyurcsány-család udvari cége lett. Karácsony elfelejtette, hogy a városvezetés a cselekvésről szól, nem a megvalósítatlan ígéretekről. A legnagyobb teljesítménye egy szelfi a Blaha Lujza téri vécével. Olyan főpolgármesterre van szükség, aki tényleg a város szolgálatába tud állni – fogalmazott Szentkirályi Alexandra.

Felidézte, hogy nem először hagyja magára a várost a baloldal, ennek történelmi hagyománya van. Demszky Gábor idején kivéreztették a várost, most a városházát is pénzzé tették volna. Most pedig Gyurcsány emberei miatt kong üresen Budapest kasszája. A nemzet fővárosa gazdátlan, Karácsony Gergely Gyurcsány Ferenc utasításainak teljesítésével van elfoglalva. De hová lett a pénz? – tette fel a kérdést, jelezve, hogy csillagászati magasságokban járnak a parkolási díjak, a 3-as metró klímáját sem hozták helyre, kukákat szerelnek le, szemétben úszik a város. Hogy lehet, hogy a fentiek ellenére 406 millió forintot kap a 42 fős tanácsadói testület és 65 milliós prémiumot osztottak ki csak a BKK, a BKV vezetőinek?

Nem számíthatunk tőlük semmi újra, ugyanazok az emberek, ugyanazzal a Gyurcsánnyal az élükön. Itt az idő kikapcsolni a Gyurcsány-show-t Budapesten – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra.

Mint mondta, a baloldal az elmúlt években megmutatta, mire képes vagy nem képes együtt.

A zsebüket teletömték, és lemondtak a városról – emelte ki. Szerinte viszont ez a város többet érdemel. –

Ne feledjük, hogy Budapest a magyarság történelmének legnagyobb vállalkozása. Megérdemli, hogy küzdjünk érte!

– hangoztatta.

Ezután a főpolgármester-jelölt hét pontban foglalta össze cselekvési tervét.

Elsőként: kiszabadítjuk a fővárost Gyurcsány fogságából.

Az ő emberei lepik el a városházát és a főváros különböző intézményeit. Az összes Gyurcsány-fiókát ki fogom rakni a városházáról. Ne Gyurcsánynak legyen főpolgármestere, hanem a budapestieknek – szögezte le.

Másodszor: véget vetnek a városházi korrupciónak, mivel a csőd közelébe került a város a felelőtlen politika miatt.

Emlékeztetett: 200 milliárd forintnál is nagyobb tartalékkal adták át Budapestet 2019-ben, azóta az iparűzési adóból származó bevétel a duplájára nőtt, a pénz viszont Gyurcsány embereinek a zsebében folyt el. Létre fogják hozni a fővárosi költségvetési tanácsot, ami ellenőrizni fogja a város pénzügyi stabilitását – ígérte.

Harmadszor: felszámolják a pazarló budapesti bürokráciát, a párhuzamos munkahelyeket és a felesleges tanácsadói pozíciókat.

Véget vetnek a luxuskifizetőhelyeknek.

Negyedszer: megszüntetik a közlekedési káoszt.

Karácsony Gergely nem csak autót, hanem várost sem tud vezetni, életvezetési tanácsok helyett egyeztetnie kellene a közlekedőkkel. Az országon ma gyorsabb keresztülmenni, mint a városon, és nem lehet elvárni a munkásoktól, hogy buszra szálljanak az eszközeikkel. Különböző élethelyzetek különböző megoldásokat kívánnak – mutatott rá Szentkirályi Alexandra.

Jelezte: a levegő szennyezettsége is nőtt, ami gumikarók lerakásával nem fog megszűnni. A káoszt szerinte járatsűrítéssel, a városhatárban felhúzott ingyenes őrzött P+R parkolók létrehozásával, illetve az útfelújítási alap felélesztésével kell megszüntetni.

Ötödször: tisztaságot és rendet teremtenek a városban.

Karácsony Gergely ugyanis a kukaállomány harmadát szereltette le spórolásra hivatkozva. Emellett kétmilliárd forintot elvett a köztisztaságért felelős cégtől, a lakosságtól viszont azt kérte, hogy vigye haza a közterületi szemetet. Több fizikai dolgozó és takarítógép kell, továbbá a várost meg kell szabadítani a graffitiktől – sorolta a főpolgármester-jelölt.

Hatodszor: otthonossá és élhetővé teszik Budapestet, hogy mindenki otthon érezze magát, mert a város most gazdátlan, a közterek és a lakók is magukra vannak hagyva.

Szentkirályi Alexandra győzelme esetén városgondnokságot fog létrehozni, hogy a közterek ápoltak, tiszták és biztonságosak legyenek. Ezenkívül ingyenes köztéri wifihálózatot is létrehoznak, új óvodai helyeket és nyugdíjasotthoni férőhelyeket létesítenek a kerületekkel együttműködve.

Hetedszer: újra naggyá teszik a nemzet fővárosát.

Budapest mindig a kormánnyal együttműködve tudott fejlődni. Budapest építészete páratlan, amit meg kell becsülni, ezért eredményes és működő homlokzatfelújítási programot hoznak létre – emelte ki a fideszes politikus, aki a buliturizmus mellett a nagy költési hajlandóságú turistákat és a minőségi turizmust támogatná, és visszaadná a Dunát a budapestieknek.

Újraindítják a BKK hajójáratait, kedvezményes múzeum-, művészmozi- és színházlátogatást teremtenek a budapestieknek, hogy az itt lakók is élvezzék mindazt, amiért a turisták idejönnek – sorolta Szentkirályi Alexandra.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató