2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

A Pentagon megerősítette, hogy átadták a szuperfegyvereket Ukrajnának

A Pentagon titokban ATACMS műveleti-taktikai rakétákat adott át Kijevnek „szuverén ukrán területen belüli” használatra – közölte az amerikai védelmi minisztérium a RIA Novosztyval.

Az orosz fél már tavaly óta beszél az ATACMS rakéták ukrán fegyveres erőknél való alkalmazásáról, de az amerikai média szerint a szállítások ezúttal először tartalmaztak egy 300 kilométeres hatótávolságú modifikációt.

Megerősíthetem, hogy az Egyesült Államok nagy hatótávolságú ATACMS-eket adott át Ukrajnának. Februárban az elnök anélkül, hogy ezt nyilvánosságra hozta volna, utasította a nemzetbiztonsági csapatot, hogy küldjenek ATACMS-t a szuverén ukrán területen való használatra

– mondta az ügynökség képviselője. Elmondása szerint ezek a rakéták benne voltak a márciusban bejelentett katonai segélycsomagban, és áprilisban szállították őket Ukrajnának.

A Pentagon kifejtette, hogy a szállításokra vonatkozó adatokat a kijevi hatóságok kérésére nem hozták nyilvánosságra. A Politico korábban arról számolt be, hogy az Egyesült Államok még márciusban adta át ezt a fegyvert Ukrajnának. A kiadvány szerint az ukrán hadsereg már kétszer is használta, hogy mélyen orosz területre csapjon le vele.

Emellett a védelmi minisztérium a múlt héten közölte, hogy a hadsereg három ATACMS rakétát fogott el a Fekete-tenger felett. Az ATACMS egy operatív-taktikai ballisztikus rakéta, amelyet a Lockheed Martin fejlesztett ki. Több rakétaindítóból, köztük az M142 HIMARS-ból is indítható. Tavaly októberben Vlagyimir Putyin orosz elnök újabb hibának nevezte az Egyesült Államok döntését, hogy ezeket a rakétákat szállítja Ukrajnának. Szerinte ezek a fegyverek további fenyegetést jelentenek, de nem lesznek képesek gyökeresen megváltoztatni a helyzetet az érintkezési vonalon.

A RIA Novosztyinak adott interjújában Valentina Matvijenko, Oroszország Tanácsának szóvivője azt mondta, hogy az ATACMS-ek szállítása Ukrajnának nem befolyásolja a különleges művelet menetét, és ugyanúgy lelőnék őket, mint más rakétákat. Véleménye szerint a döntés, hogy átadják őket Kijevnek, egy showműsor az amerikai elnökválasztás előtt.

 

(Index)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató