2024. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon24°13°

Csak a Fidesz, a DK és a Mi Hazánk tudott mindenhol megyei listát állítani

Tegnap délután 4-ig lehetett benyújtani a fővárosi és a megyei listákat az önkormányzati választásra. A valasztas.hu adatai szerint a megyei listákhoz szükséges aláírások gyűjtése több ellenzéki pártnak komoly problémát okozott. Minden megyében csak a Fidesz, a DK és a Mi Hazánk gyűjtötte össze a szükséges számú aláírást.

Két megyében nem lesz önálló listája a Momentumnak, Somogyban közös listájuk lesz egy szervezettel, de nem árulták el, hogy kivel, Szabolcsban közös sem lesz.

Az MSZP-nek a 19-ből 14 megyében lesz listája, ötben nem tudták összegyűjteni a szükséges mennyiségű aláírást. Az LMP-re mindössze 7 megyében lehet szavazni. A Jobbikra csak 4-ben. Jakab Péter pártja két megyében tudott listát állítani, Hajdú-Biharban és Nógrádban.

A Kutyapárt Fejérben járt sikerrel, a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Néppárt Békésben.

Egyáltalán nincs megyei listája a Párbeszédnek és Gattyán György Megoldás Mozgalmának. Végül nem állít sehol megyei listát a Tisza Párt sem.

A gondot az okozta, hogy a megyei listákra a kisebb településeken lehetett aláírásokat gyűjteni, megyei jogú városok lakói nem szavazhatnak a megyei közgyűlések tagjaira. A szabály úgy szól, hogy megyei listát az a jelölőszervezet állíthat, amely az adott megye településein lakóhellyel rendelkező választópolgárok (kivéve a megyei jogú városban lakóhellyel rendelkező választók) fél százalékának ajánlását összegyűjtötte.

Azok a jelölőszervezetek, amelyek a megyei választókerületben lévő települések választópolgárai egy százalékának, de legalább 2000 választónak a közös ajánlását összegyűjtötték, közös megyei listát állíthatnak.

Fővárosi listája tíz szervezetnek lett.

Az FVB kedd esti határozata szerint a listák a következő sorrendben követik egymást a szavazólapon:

Magyar Kétfarkú Kutya Párt

Mi Hazánk Mozgalom

A Nép Pártján

Magyar Munkáspárt

Magyar Szolidaritás Mozgalom - Lokálpatrióták Erzsébet Városáért - Helló Pesterzsébetiek

Tisztelet és Szabadság Párt

Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület - LMP-Magyarország Zöld Pártja

Fidesz-Magyar Polgári Szövetség - Kereszténydemokrata Néppárt

Párbeszéd-A Zöldek Pártja - Demokratikus Koalíció - Magyar Szocialista Párt

Momentum Mozgalom.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató