2024. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon24°13°

Orosz tulajdonba kerül a német vegyipari óriás oroszországi gyára

Vlagyimir Putyin elnök engedélyezte, hogy egy orosz cég megvásárolja a BASF Vosztokot, a német székhelyű BASF vegyipari óriás leányvállalatát, amely 2022-ben az ukrajnai konfliktus miatt kivonult az országból.

A Lakra Szintez, egy hazai festék- és lakkgyártó vállalat egy 2022-es elnöki rendelet alapján kapta meg a jogot a BASF Vostok részvényeinek 100 százalékos felvásárlására, amely különleges intézkedéseket vezetett be válaszul “egyes külföldi államok és nemzetközi szervezetek barátságtalan fellépésére” – derül ki az orosz kormány által közzétett dokumentumból.

A rendelet különböző intézkedéseket irányzott elő, amelyek a külföldi eszközök orosz vállalatok általi megvásárlásától kezdve azok állami szervek általi ideiglenes lefoglalásáig terjedtek. Ez utóbbi intézkedés akkor alkalmazható, ha az eszközök az ország energiabiztonsága szempontjából kritikusnak minősülnek.

A lépés válasz volt a nyugati országok, köztük Németország és Lengyelország hasonló intézkedéseire. A német hatóságok 2022 júniusában vették át a Gazprom Germania vállalatot. Novemberben Varsó lefoglalta a Gazprom 48%-os részesedését az Europol GAZ vegyesvállalatban, a Jamal-Európa vezeték lengyelországi szakaszának tulajdonaiban. A Novatek lengyel leányvállalatát, amely cseppfolyósított földgázzal és más szénhidrogénekkel foglalkozott, szintén lefoglalták.

A Lakra Szintez Oroszország legnagyobb festékanyag-gyártója. Számos festék- és építőanyag-márka tulajdonosa.

A BASF a világ legnagyobb vegyipari vállalata, a német Statista szerint 2023-ban 94,83 milliárd dolláros bevétellel. Világszerte 112 000 embert foglalkoztat, és saját adatai szerint világszerte 234 helyen rendelkezik termelőüzemekkel.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató