2024. július 03. - Kornél, Soma
EUR : 395.68
USD : 369.07
Időjárás ikon24°14°

Medián: A Tisza tovább erősödött, de a Fidesz is

Bajban vannak a Tiszán túli ellenzéki pártok: a DK–MSZP–Párbeszéd szövetségnek legalább az EP-ből kimaradástól nem kell egyelőre tartania, a Momentum és a Mi Hazánk már billeg, a Kutyapárt viszont bezuhant, a többiek esélyeiről pedig beszélni is túlzás - derül ki a Medián e heti, ám még a televíziós viták előtti felmérésből.

A jó másfél héttel a június 9-ei európai parlamenti választások előtt a HVG számára készült Medián-felmérés szerint a Fidesz–KDNP megerősítette vezető helyét. A legutóbbi, április végi felméréshez képest van viszont néhány figyelemre méltó változás is: a legfeltűnőbb a Tisza Párt 5 százalékpontos erősödése a választani tudó szavazók körében (nem véletlen, hogy Magyar Péter feltűnését említették a legtöbben, amikor az elmúlt hetek legfontosabb eseményéről kérdezték őket a kérdezőbiztosok).

A Demokratikus Koalíció–MSZP–Párbeszéd közös lista annak ellenére tűnik valószínű bejutónak, hogy 2 százalékponttal kevesebbet kapott, mint legutóbb. A Mi Hazánk ugyancsak bejutónak tűnik, a Momentum viszont a bejutási küszöbön billeg. Hátra van még néhány vita, a kampány nyilván még a jövő héten is fokozódni fog, a Medián kutatói ezért sem tekintik a mostani számokat előrejelzésnek.
 

A többség viszonylag jól érzékeli az erőviszonyokat: kétharmados többség van tisztában a kormánypárt egyértelmű esélyével, a második helyre pedig a legtöbben a Tisza Pártot tippelik. Az utóbbi szavazóinak elég nagy az önbizalma: 43 százalékuk a Tisza győzelmére számít.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató