2024. július 04. - Ulrik
EUR : 395.68
USD : 369.07
Időjárás ikon24°14°

Závecz felmérte: A Fidesz 11, Poloskáék 7 mandátumot fognak szerezni az EP-ben

A Závecz Research közvélemény-kutatása szerint május végén a Fidesz-KDNP vezette a pártok EP-lista versenyét.

Mint írták,

a választókorú népesség 31 százaléka a kormánypártot támogatja. A második helyen a Tisza Párt áll, 19 százalékkal,

a harmadik a DK-MSZP-Párbeszéd listája 9 százalékos támogatottsággal. A Momentum 4, a Mi Hazánk 3, a Kétfarkú Kutyapárt és az LMP 2-2 százalékos táborral rendelkezik. A teljes népességen belül a Mindenki Magyarországa Néppárt, a Második Reformkor Párt és a Jobbik 1-1 százalékon állt május végén.

A Piac- és Társadalomkutató Intézet közleményében azt írta: a biztos részvételét ígérő, és az EP-listák között választani tudók körében a Fidesz-KDNP 45 százalékot ér el, a Tisza Párt 27 százalékos május végén, a DK-MSZP-Párbeszéd listája pedig 11 százalékos. 

Ezeken a pártokon kívül - statisztikai szempontokat, hibahatárokat is figyelembe véve – az adatfelvétel idején két párt tűnik esélyesnek arra, hogy legyenek EP-képviselői: az egyik a Mi Hazánk, amelyik a biztos listaválasztók 5 százalékát tudhatja maga mögött. S bár a Momentum táborának az átlag alatt marad az aktivitása, de így is 4 százalékot érnek el. A Kétfarkú Kutyapárt 3, az LMP 2 százalékos.  

A közvélemény-kutatás eredménye szerint a Fidesznek 11 mandátuma lenne, a Tisza Pártnak 7, a DK-MSZP-Párbeszéd listának 2, a Mi Hazánknak pedig 1 képviselője jutna az Európai Parlamentbe. Megjegyezték ugyanakkor, hogy ha a Momentum is elérné az 5 százalékot, a Fidesz mandátumszámát valószínűleg nem módosítaná, feltehetően a Tisza Pártét csökkentené eggyel.

A Závecz felhívta a figyelmet arra, hogy a  kampányesemények, a mozgósítás mértéke még jelentős mértékben befolyásolhatja az erőviszonyokat.

Amíg a DK-MSZP-Párbeszéd és a Momentum hívei körében jelenleg a részvételi hajlandóság 53, illetve 42%-os, addig a Mi Hazánk táborában 66, a Fidesz-KDNP támogatói között 62, a Tisza Párt szavazói körében 60 százalék ígéri, hogy biztosan ott lesz június 9-én.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató