2024. július 03. - Kornél, Soma
EUR : 395.68
USD : 369.07
Időjárás ikon24°14°

Német képviselő: Nagyon jó a német válogatott, képzeljük el, mi lenne, ha csak fehér német játékosokból állna

Katrin Göring-Eckardt német parlamenti képviselő "a nemzeti válogatottról" posztolt az X-en: a tegnapi német–magyar meccs után a németekre utalva azt írta, hogy „ez a csapat valóban kivételes. Képzeljük el, mi lenne, ha csak fehér német játékosokból állna”.



A bőrszínre tett megjegyzés komoly felháborodást váltott ki, Göring-Eckhart hamar le is törölte azt a közösségi oldalról, mindössze négy órát volt publikus a poszt. Csütörtök reggel elnézést kért a megfogalmazásért, írja a dpa.

A parlamenti képviselő egyébként a WDR közszolgálati televízió nemrégiben végzett felmérésére utalhatott, amely szerint minden ötödik német szívesebben látna több fehér játékost a fociválogatottban.

A WDR szerint a felmérést azért rendelték meg, mert a producerek a forgatás során rasszista kijelentésekkel szembesültek a válogatottal kapcsolatban.

„Felháborított, hogy a németek 21 százaléka szívesebben látna több fehér bőrszínű embert a válogatottban” – írta aztán később Göring-Eckardt egy következő bejegyzésében. „Büszke vagyok erre a csapatra, és remélem, hogy sikerül meggyőznünk a maradék 21 százalékot is” – tette hozzá.



Ahmad Mansour extermizmust kutató tudós azt írta az X-en, hogy „bárki, aki felveti a német válogatott játékosok bőrszínének kérdését, rasszizmust követ el, függetlenül a mögötte meghúzódó motivációtól”.

Számos másik X-felhasználó is rasszizmussal vádolta a zöld politikust.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató