2024. július 03. - Kornél, Soma
EUR : 395.68
USD : 369.07
Időjárás ikon24°14°

"Öld-öld a szerbet!" - a horvátok és az albánok üzentek a tegnapi meccsen (Videó)

A labdarúgó-Európa-bajnokság B csoportjának második fordulójában Horvátország és Albánia csapott össze, ahol a torna legundorítóbb botránya zajlott le: a két csapat szurkolói kórusban kiabálták az „öld, öld a szerbet” rigmust. A szerb csapatot nem először érte verbális támadás az Európa-bajnokságon.

Horvátország és Albánia meccsével kezdődött el a csoportkör második fordulója a németországi labdarúgó-Európa-bajnokságon. Mindkét válogatott vereséggel rajtolt: a foci-Eb első fordulójában a horvátok 3–0-ra kaptak ki Spanyolországtól, míg Albánia 2–1-re a címvédő olasz válogatottól – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. A szerda esti mérkőzés sajnos nem csak a futball miatt maradt emlékezetes.

„Öld a szerbet”

A B csoport két pont nélküli csapata Hamburgban csapott össze egymással, ami még nem is lett volna baj, hiszen egy izgalmas mérkőzést láthattunk, a két együttes szurkolói azonban vállalhatatlanul viselkedtek már a mérkőzés előtt és utána a lelátón is – olvasható az Origo oldalán. A szerb futballszövetség (FSS) főtitkára, Jovan Surbatovics levélben fordult az UEFA-hoz a szerdai horvát–albán mérkőzésen történtek miatt, ugyanis az 59. percben a két tábor tagjai nagy egyetértésben azt kezdték skandálni, hogy

„öld, öld a szerbet”.

Ami történt, az botrányos, az UEFA-tól szigorú szankciókat várunk, amibe a két csapat kizárása is bele kell, hogy férjen – nyilatkozta a sportvezető az RTSZ szerb lapnak, és hozzátette, biztos benne, hogy az UEFA ezúttal is lépni fog, mint ahogy tette azt a szerb tábort mutogatással hergelő albán tévéssel, Arlind Sadikuval.

Büntetést várnak az UEFA-tól

Az Anglia elleni meccs előtt a vállalhatatlanul viselkedő Sadikutól elvették az akkreditációját, s ő hivatalos formában már nem léphet be az Eb-helyszínekre a továbbiakban – írta meg az Origo. Most a szerb szövetség újra tetteket vár az Európai Labdarúgó Szövetségtől.

Azt kérjük az UEFA-tól, hogy mindkét szövetséget büntesse meg. A politikának semmi keresnivalója a tornán, de ha nem történik semmi, el fogunk gondolkodni a további lépéseken, mi ilyen körülmények között nem szeretnék a továbbiakban részt venni – mondta Surbatovics, aki azt is elismerte, hogy a saját drukkereik miatt már a szerb szövetség is kapott büntetéseket.

Leszögezném, hogy mi szerbek nyíltszívű úriemberek vagyunk, arra kérem a drukkereinket, hogy továbbra is maradjanak ilyenek – mondta el a sportvezető. Az sem zárható ki, hogy hazautaznak az Eb-ről. A szerbekkel való ellenségeskedés a horvátok és az albánok esetében a csaknem egy évtizedes délszláv háborúkra vezethető vissza az egykori Jugoszlávia felbomlása után. A horvátokkal 1991 és 1994 között vívtak véres háborút, majd az albán többségű Koszovó függetlenné válása után, 1998–1999-ban az apró délszláv állammal is kegyetlen fegyveres összetűzésbe keveredtek. Az albán–horvát meccs 2–2-es döntetlennel zárult.

Képgaléria

(Kattins a képre a nagyobb méretért)
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató