2024. június 29. - Pál, Péter
EUR : 395.15
USD : 369.4
Időjárás ikon33°21°

Greta Thunberget ismét a rendőrök vitték el

Ezúttal Helsinkiben.

Greta Thunberg a palesztinpárti-környezetvédelmi aktivistát ismét őrizetbe vették, miután tegnap délután Helsinkiben felszólalt az Extinction Rebellion tüntetésén.

Thunberget, aki a tömeges tüntetésen a palesztin ellenálláshoz kötődő ruhadarabot, a keffiyeh-t viselve beszélt, a helyi média szerint beszédét követően egy rendőrségi buszba szállították. 

Jelenleg nem ismert, hogy miért távolították el a helyszínről. 

Heikki Porola helsinki rendőrfőkapitány szerint azonban, bár a tüntetés békés volt, letartóztatásokra került sor, miután a tiltakozók nem voltak hajlandók elhagyni a területet. 

Korábban a tüntetés szervezői azt mondták, hogy a finn parlament közelében lévő egyik nagyobb körforgalom lezárását tervezték, de hozzátették, hogy helyet biztosítanak a villamosoknak és a mentőjárműveknek. 

Greta Thunberg a következőket mondta a gyűlésen részt vevő mintegy 1000-2000 embernek: "Az éghajlati katasztrófák, a háborúk és az egyenlőtlenségek tovább fokozódnak, és számtalan embert ölnek meg és kényszerítenek lakóhelye elhagyására. 

"Az elmúlt 12 hónapban minden hónapban a valaha mért legmagasabb átlaghőmérsékletet regisztrálták. És ugyanaz a gépezet, amely az éghajlati válságot és a környezetpusztítást hajtja, az igazságtalanságokat, az elnyomást és a népirtásokat is táplálja. Hányszor kell még elismételnünk ugyanazt az üzenetet? Hányszor kell még teljesen félretennünk az életünket, hogy megmutassuk a hatalmon lévőknek, hogy komolyan gondoljuk. És hány embernek kell szenvednie, meghalnia, életét, megélhetését és szeretteit elveszítenie ahhoz, hogy megértsék? - mondta Greta Thunberg.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató